DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VID muitas amatpersonas novērš pēdējos gados lielākās cigarešu kravas nelikumīgu pārvietošanu

Veicot muitas kontroles pasākumus Liepājas ostā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes un Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas novērsa cigarešu nelikumīgu pārvietošanu lielā apjomā. 10 400 000 cigarešu jeb 520 000 paciņas cigarešu "Marlboro" bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju. Saskaņā ar dokumentiem kravā bija jābūt elektriskajiem sildītājiem. 

Septembra sākumā, 2024. gada 3. septembrī, veicot transportlīdzekļu kontroli pirms to uzbraukšanas uz prāmja, kas kursē no Liepājas uz Vācijas ostas pilsētu Trāvemindi, VID Muitas pārvaldes Liepājas ostas muitas kontroles punkta (MKP) amatpersona novirzīja transportlīdzekli "Scania" pārbaudei ar kravu kontroles rentgena iekārtu. Saskaņā ar kravas pavaddokumentu kravā bija jābūt elektriskajiem sildītājiem. Izanalizējot skenēšanas rezultātā iegūtos attēlus, muitas ekspertiem radās aizdomas, ka puspiekabē tiek pārvietotas citas preces.

Transportlīdzeklis tika novirzīts padziļinātās kontroles veikšanai. Pārgriežot preču kartona iepakojumu, muitas amatpersonas konstatēja, ka zem tā ir vēl viens – skārda iepakojums. Noņemot dubulto iepakojumu, atklājās, ka kravas pavaddokumentos norādītās preces vietā ir noslēptas cigaretes "Marlboro". Atverot vairākus iepakojumus, muitas amatpersonas konstatēja, ka katrā kastē atrodas cigaretes.

Muitas kontroles laikā konstatējot noziedzīga nodarījuma pazīmes, Liepājas ostas MKP amatpersonas lietas materiālus nodeva VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei. Kontroles rezultātā tika konstatēts, ka transportlīdzeklī kopā atrodas 10 400 000 cigaretes "Marlboro" (520 000 paciņas cigarešu) bez akcīzes nodokļa markām.

Nenomaksātā akcīzes nodokļa summa par šīm cigaretēm ir aptuveni 1,6 miljoni eiro.

Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 2024. gada 3. septembrī uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par tabakas izstrādājumu nelikumīgumu pārvadāšanu lielā apmērā.

Šobrīd kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana un izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI