DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Dauderos būs skatāma mākslinieces Ingas Jaunzemes stikla darbu izstāde “Gaismas upe”  

Publicitātes foto

8. septembrī plkst. 14.00 LNVM Dauderu nodaļā (Zāģeru ielā 7, Sarkandaugavā) atklās stikla mākslinieces Ingas Jaunzemes darbu izstādi “Gaismas upe”, kas būs aplūkojama līdz 27. oktobrim.  

Stikla darbu izstāde veltīta mākslinieces vecvecāku dzimtajai pusei Zaļmuižai Krāslavas novadā, kur viņa pavadījusi bērnības vasaras un aizvien jūtas piederīga. Tur iepazīts dabas spēks, iemantota pietāte pret dzīvo radību, vidi un darbu. Inga Jaunzeme atklāj, ka laukos reiz viss šķitis brīnumains, tieši tur uzsūktā saules gaisma, harmonija un mīlestība pēc gadiem vērsta mākslas valodā. Cilvēka iekšējo būtību viņa savos darbos ataino kā gaismas plūdumu, kas vienots ar visa dzīvā pirmsākumiem un kam sekojot var kļūt stiprāks un dvēseliski tīrāks. 

Izstādei Dauderos atlasīti Čehijā un Rumānijā, kā arī Latvijā veidoti stikla darbi ar personisku saturu, kas nolasāms jau nosaukumos: “Vecāsmātes tautasdziesma”, “Strauja, strauja upe tecēj’”, “Leduspuķes noslēpums”, “Ziemassvētku sniegpārsliņa”, pašportrets “Rudens vējā”, “Laimes putns”, “Spēka vieta”, “Labā un ļaunā ābols”, “Atmiņas par Baltijas jūras šļakatām”, “Lūpas” u.c.  

Māksliniece pārvalda dažādas stikla apstrādes tehnikas, tāpēc izstādē skatāmi gan darbi ar stikla virsmā veiktiem gravējumiem, gan pūstā un kausētā stikla darbi, gan no atsevišķiem stikla gabaliņiem sakausētas mozaīkas. Dažkārt viena tēma izstrādāta vairākās stikla mākslas tehnikās. Formas ziņā māksliniecei saistoši ir ģeometriskie elementi un to dinamika, virzība, raksturs. Īpaši Inga Jaunzeme uzsver, ka savos darbos seko dzīvības līnijai, ko simbolizē upe, bet tiklab sirds kardiogramma, kas nekad nav taisna, bet ar kritumiem un pacēlumiem – līdzīgi cilvēka dzīvei.  

Interesants ir filozofijas maģistres Ingas Jaunzemes ceļš mākslā. Pievēršanās stikla mākslai notikusi tikai pirms sešiem gadiem, pēc aktīva profesionālā darba posma sabiedrisko attiecību un mārketinga jomā. 2020. gadā pabeigta Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla nodaļas maģistrantūra. Savas prasmes stikla vitrāžā un stikla apstrādē māksliniece papildinājusi arī privāti pie stikla mākslas meistariem Eilas Vikmanes, Oleksija Krasnova, Bārbalas Gulbes Latvijā, bet zināšanas par materiāla dabu un apstrādes daudzveidīgajām iespējām guvusi pie meistariem Rumānijā, Čehijā un Luksemburgā.  

Ingas Jaunzemes stikla mākslas darbi tikuši izstādīti daudzviet Latvijā, arī Čehijā un Rumānijā. Māksliniece regulāri piedalās starptautiskos simpozijos.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI