DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. augustā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Stājas spēkā notiesājošs spriedums par dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu 

Senāta Krimināllietu departaments 14.augustā atteica ierosināt kasācijas tiesvedību. Tādējādi stājās spēkā tiesas spriedums, ar kuru divas Valsts policijā nodarbinātas personas notiesātas par to, ka atbalstīja dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Katram no atbalstītājiem piespriests naudas sods 5500 eiro, uz 3 gadiem atņemot tiesības valsts un pašvaldību iestādēs ieņemt amatu, kas saistīts ar lēmumu pieņemšanu. 

Aizstāvība Senātā pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atstāts negrozīts notiesājošais pirmās instances tiesas spriedums. 

Saskaņā ar pārsūdzētajā lēmumā norādīto apsūdzētie, uzzinot, ka amatā augstāka amatpersona ļaunprātīgi izmanto savu dienesta stāvokli, t.i., prettiesiski izmanto Valsts policijas resursus un darbiniekus BMX trases būvniecībā, nav pārtraukuši attiecīgās personas darbības, bet rīkojušies pretēji dienesta interesēm un atbalstījuši noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, novēršot šķēršļus. 

Atbilstoši apelācijas instances tiesas lēmumā skaidrotajam Valsts policijā nodarbinātie ar savām darbībām nevar kaitēt Valsts policijas un valsts reputācijai, tāpēc no apsūdzētajiem bija sagaidāms, ka viņi ievēros darba aprakstā, ētikas kodeksā un normatīvajos aktos iekļautos noteikumus un darīs visu iespējamo noziedzīgā nodarījuma novēršanai. Valsts amatpersonai ir pienākums ziņot par tiesību pārkāpumiem, kas saistīti ar amatpersonu nonākšanu vai atrašanos interešu konflikta situācijā, kā arī aizdomām par augstāka ierēdņa dota uzdevuma likumību, ja tiek radītas smagas sekas. 

Senāts atzina, ka ir pamats atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību, jo aizstāvju kasācijas sūdzības neatbilst Kriminālprocesa likumā noteiktajām prasībām. Pretēji kasācijas sūdzībās apgalvotajam tiesa izvērtēja un motivēti noraidīja aizstāvības argumentu, ka lietas iztiesāšanas gaitā nav pierādīts apsūdzēto nodoms atbalstīt citas personas darbības. 

Senāta lēmums. Lieta Nr.SKK-350/2024 (11860001119) 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI