DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Eksperts: muitas darbā patlaban nepieciešama augstākā līmeņa kompetence; tas ir valsts drošības jautājums

Muitas dienests ir viens no valsts drošības stūrakmeņiem. Pēdējos gados īpaši aktuāla ir sankciju ievērošanas nodrošināšana. Lai muitas dienests varētu īstenot savas funkcijas, patlaban svarīgāks kā jebkad ir pietiekams resursu nodrošinājums, tostarp augsta muitas darbinieku kompetence, pauž Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes (IEVF) Pārvaldības un drošības institūta docētājs Normunds Rudzītis.

Viņš norāda, ka no 2004. gada viens no muitas dienesta darbības virzieniem ir augsta drošības līmeņa uzturēšana Eiropas Savienībā (ES), jo vienlaikus tā ir arī Muitas Savienība. «Ir garš saraksts ar aizliegtajām un ierobežotajām precēm, kuru pārvietošanas kontrole ir muitas atbildība, piemēram, stratēģiskā un dubultā pielietojuma preces, narkotikas un prekursori, ieroči un munīcija, medikamenti, u.c. Tas ir viens no veidiem, kā tiek uzturēta sabiedrības drošība,» skaidro N Rudzītis. Turklāt pēdējos gados īpaši aktuālas ir sankcijas un to ievērošanas nodrošināšana. «Tas šobrīd ir prioritārs jautājums, kas prasa lielus muitas resursus un augstu muitas darbinieku kompetenci,» akcentē eksperts. Savukārt ES ekonomiskā drošība tiek īstenota ar fiskāliem instrumentiem, iekasējot muitas maksājumus un vienlaikus sekmējot ES iekšējā tirgus aizsardzību, viņš skaidro.

«Vides aizsardzība tiek uzturēta, kontrolējot izzūdošo dzīvnieku un augu sugu īpatņu pārvietošanu, ozona slāni noārdošu vielu kustību, atkritumu pārvietošanu, u.c.,» piebilst eksperts, aktualizējot arī jautājumu par finansējumu muitas dienesta attīstībai. «Par muitas nozīmīgumu diemžēl valdība regulāri aizmirst tajos brīžos, kad ir jāpiešķir finansējums muitas dienesta attīstībai vai ir jārisina jautājums, piemēram, par izdienas pensijām muitas amatpersonām, lai nodrošinātu līdzvērtīgas sociālās garantijas ar citiem tiesībsargājošajiem dienestiem,» pauž N. Rudzītis.

RTU IEVF ir vienīgā mācību iestāde Latvijā, kur izglīto nākamos muitniekus. RTU bakalaura un maģistra līmeņa studiju programmas «Muitas un nodokļu administrēšana» Latvijā ir vienīgās. Arī ES līmenī Latvija ir unikāla, jo RTU IEVF pilna apjoma studiju programmas muitas specializācijā ir saņēmušas Pasaules muitas organizācijas sertifikātu par atbilstību PICARD profesionāliem standartiem, kā arī ES Atzīšanas sertifikātu par atbilstību ES Muitas kompetenču ietvaram gan publiskajā, gan privātajā segmentā. «Tas nozīmē, ka mūsu absolventi var strādāt muitas jomā gan muitas dienestos ne tikai ES, bet arī citās valstīs pasaulē, gan uzņēmumos, kuru darbība ir saistīta ar muitas lietu kārtošanu,» skaidro N. Rudzītis.

Aizvadītajā nedēļā Latvija bija ieradušies Eiropas Komisijas (EK) eksperti no Nīderlandes, Beļģijas un Ungārijas muitas dienestiem un vadošajām universitātēm ar muitas studiju programmām, lai lemtu par septiņu ES muitas studiju programmu atzīšanu, tostarp RTU IEVF muitas studiju programmu Atzīšanas sertifikāta pagarināšanu uz trim gadiem. Eksperti rekomendē EK pieņemt lēmumu par Atzīšanas sertifikāta pagarināšanu RTU IEVF muitas studiju programmām.

«Jauniešu interese par studijām šajās studiju programmās gan bakalaura, gan maģistra līmenī ir nemainīgi augsta. 2024./2025. studiju gadā būs 35 bakalaura un 30 maģistra valsts budžeta finansētas studiju vietas,» pauž N. Rudzītis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI