DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. maijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Salaspilī notiks starptautiskais militāro orķestru festivāls “Mūzikas spēks 2024”

No 14. līdz 16. jūnijam Salaspilī norisināsies starptautiskais militāro orķestru festivāls “Mūzikas spēks 2024”. Festivāla ietvaros Rīgavas mūzikas un mākslas dārzā, Līvzemes ielā 7, daudzveidīgu muzikālo žanru koncertus sniegs Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris “Stars”, Nacionālo bruņoto spēku orķestru kameransambļi, kā arī īpašie viesi no ārvalstīm – Igaunijas Aizsardzības līgas jeb Zemessardzes bigbends (Kaitseliidu Big Band) un Amerikas Savienoto Valstu Gaisa spēku Eiropā (USAFE) orķestra rokgrupa “Touch ‘N Go”. Festivāls notiek jau trešo gadu, un, kā ierasts, ieeja visos tā koncertos – bez maksas.

Piektdien, 14. jūnijā, plkst. 19.00 festivālu atklās “Rekviēms piemiņai”, kurā Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris “Stars” un solisti atskaņos vienu no zināmākajiem un iemīļotākajiem klasiskās mūzikas darbiem – komponista Volfganga Amadeja Mocarta muzikālo testamentu – Rekviēmu. Vokāla solo partijas izpildīs Latvijas Nacionālās Operas un baleta mākslinieki – Marlēna Keine (soprāns), Diāna Bistere (mecosoprāns), Artjoms Safronovs (tenors) un Krišjānis Norvelis (bass). Pie diriģenta pults – Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents majors Andis Karelis.

Sestdien, 15. jūnijā, plkst. 15.00 īpašā bigbendu mūzikas noskaņā aizvedīs Igaunijas Zemessardzes bigbends pulkvežleitnanta Pētera Sāna (Peeter Saan) vadībā. Kopā ar bigbendu uzstāsies populārie igauņu dziedātāji – popmūzikas žanrā Anete Vaikmā (Anete Vaikmaa) un bigbendu mūzikas žanrā Marguss Jūrisons (Margus Jürisson).

Plkst. 17.00 akadēmiskās mūzikas koncertu vakaru atklās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris diriģenta kapteiņleitnanta Gunta Kumačeva vadībā, atskaņojot Stīvena Reinekes (Steven Reineke) kompozīciju “Svinību fanfara”, Morisa Ravēla (Maurice Ravel) “Bolero” un Franko Cezarīni (Franco Cesarini) Ukraiņu rapsodiju. Kā mudinājums Latvijas un latviskā skaistuma apziņai skanēs orķestra klarnetistes un komponistes seržantes Marinas Vidmontes “Pūt, vējiņi” no svītas “Skaista mana tēva sēta”, savukārt, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra koncerts noslēgsies ar netradicionālu tubas solo priekšnesumu, kurā orķestra solists seržants Kaspars Orehovs klausītājiem atklās, kā tubu kā mūzikas instrumentu iespējams ne tikai spēlēt ierastā veidā, bet arī to izmantot dziedāšanai un hiphopa žanra atskaņošanai Oisteina Badsvika (Oystein Baadsvik) kompozīcijā “Zilā pūciņa” (Fnugg Blue).

Plkst. 18.30 festivāla akadēmiskās mūzikas daļu noslēgs Zemessardzes orķestris diriģentu majora Anda Kareļa un virsleitnanta Kaspara Puikevica-Puikevska vadībā, atskaņojot Džona Viljamsa (John Williams) Kovboju uvertīru (The Cowboy’s Overture), īpaši Latvijas dalības NATO aliansē divdesmitajai gadadienai radīto Ingas Meijeres koncertfanfaru “Brīvības skaņa”, Luisa Primas (Louis Prima) leģendāro kompozīciju “Sing, Sing, Sing”, kā arī Džordža Geršvina (George Gershwin) pirms simts gadiem radīto krāšņo Rapsodiju blūza stilā (Rhapsody in Blue), kurai solo izpildīs īpašais koncerta viesis – salaspilietis un daudzu starptautisku konkursu laureāts Aleksandrs Komka.

Plkst. 20.00 sestdienas vakara kulminācijā gaidāms Amerikas Savienoto Valstu Gaisa spēku Eiropā orķestra rokgrupas “Touch ‘N Go” koncerts, kurā koncerta apmeklētāji aicināti ne tikai klausīties, bet arī līdzdarboties jaudīgām rokmūzikas kompozīcijām deju ritmos.

Dienas noslēgumā no plkst. 21.30 līdz 23.00 Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra estrādes ansamblis un Zemessardzes orķestra rokgrupa aicina uz dejām populārās mūzikas izpildījumā.

Festivālu noslēdzot, svētdien, 16. jūnijā, plkst. 12.00 Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris uzstāsies ar ģimenēm un bērniem veltītu koncertu “Laimīgie instrumenti”. Diriģenta kapteiņa Aleksandra Kreišmaņa vadībā orķestra mūziķi koncerta gaitā atklās kādu no daudzveidīgajiem mūzikas instrumentiem, atskaņojot atraktīvus solo priekšnesumus. “Laimīgi tromboni”, “Mazās svilpaunieces”, “Klarnešu konfektes”, “Rakstāmmašīna”, “Foršais tubists” – tie ir tikai daži no “laimīgajiem instrumentiem”, kuri priecēs gan mazākus, gan lielākus klausītājus. Pēc koncerta apmeklētājiem, īpaši jaunajiem klausītājiem, būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās, iepazīstoties tuvāk ar dažādiem mūzikas instrumentiem, kā arī nofotografēties pie speciāli sagatavota Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra instrumentu stenda.

Visās festivāla dienās koncertu starplaikos koncerta norises vietā muzicēs dažādi Nacionālo bruņoto spēku orķestru kameransambļi, atskaņojot gan klasisko, gan dzeža un populārās mūzikas žanru kompozīcijas.

“Festivāla trešajā gadadienā ir liels gandarījums gan par Nacionālo bruņoto spēku orķestru paveikto gada laikā kopš iepriekšējā festivāla, gan arī par mūsu šī gada festivāla viesiem – mūsu māsām un brāļiem no Igaunijas un mūsu lieliskajiem sabiedrotajiem no Amerikas Savienotajām Valstīm, kuri šogad Latvijā jau viesojas otro reizi. Lai gan šoreiz festivāls sāksies atceres dienā, tomēr šis būs arī kā nerimstošs atgādinājums, cik būtiski ir mums visiem un arī nākamajām paaudzēm zināt vēsturi, lai nepieļautu tās atkārtošanos. Festivālā “Mūzikas spēks” klausītājiem būs iespēja dzirdēt gan augsta līmeņa klasisko, akadēmisko mūziku, gan arī aicināsim apmeklētājus uz tik iemīļotu latviešu tradīciju – zaļumballi, kurā kārtīgi izdejoties. Festivāls “Mūzikas spēks” ir kā apliecinājums augstajai kultūras nozīmei un tās daudzveidībai Nacionālajos bruņotajos spēkos,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents un festivāla “Mūzikas spēks” mākslinieciskais vadītājs majors Andis Karelis.

Festivālu “Mūzikas spēks 2024” rīko Nacionālo bruņoto spēku orķestru vadība sadarbībā ar Salaspils novada pašvaldību. Turpinot Nacionālo bruņoto spēku orķestru tradīcijas, ieeja festivāla koncertos bez maksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI