DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VDD aiztur personu par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu un naida izraisīšanu pret latviešiem

 Valsts drošības dienests (VDD) 25. aprīlī aizturējis vienu personu par Krievijas kara pret Ukrainu iespējamu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.

Kriminālprocess pret personu sākts šā gada 26. martā, dienestam videokoplietošanas platformā “TikTok” konstatējot vairākas šīs personas publicētas videouzrunas krievu valodā, kas satur Krimināllikuma 74.1 pantā un 78. panta otrajā daļā minēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes. Persona “TikTok” publicētajās videouzrunās pauda atbalstu Krievijai un tās izvērstajai militārajai agresijai pret Ukrainu, kā arī agresīvi un naidīgi vērsās pret latviešiem un citiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atbalsta Ukrainu.

25. aprīlī dienests veica arī kriminālprocesuālas darbības vienā ar personu saistītā objektā netālu no Rīgas. Kriminālprocesuālo darbību laikā dienests tālākai izpētei izņēma vairākus datu nesējus, personas pierakstus, kā arī apģērbu un citus priekšmetus ar Krievijas un Padomju Savienības simboliku.

Persona nonāca VDD uzmanības lokā jau 2023. gadā saistībā ar agresīviem komentāriem sociālās tīklošanās vietnē “Facebook”, kuros pauda atbalstu Krievijai. Aizvadītā gada augustā VDD ar šo personu veica preventīvas pārrunas, brīdinot, ka tās aktivitātes interneta vidē tuvinās noziedzīgiem nodarījumiem, par ko paredzēta kriminālatbildība.

Aizdomās turētajai personai kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI