DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

LVM kokaudzētavās sākusies sēšanas sezona

FOTO: LVM

Jau kopš marta sākuma AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās aktīvi notiek pavasarim raksturīgie meža koku stādu sēšanas darbi. Martā “LVM Sēklas un stādi” realizējusi arī pirmos 4,2 miljonus meža stādus: valsts un privāto mežu atjaunošanai – 3,1 miljonu stādu, savukārt eksportēti – 1,1 miljons meža koku stādu. Attīstot LVM kokaudzētavas, šogad plānots ražošanā ieviest arī vairākus jauninājumus.

Pirmās darbu vēl ziemas izskaņā uzsāka LVM kokaudzētavas ar sezonāli apkurināmajām siltumnīcām: Mazsilu, Strenču, Podiņu un Mežvidu. Pašlaik rit aktīvi darbi visās desmit LVM kokaudzētavās un līdz marta beigām jauno stādu izaudzēšanai sasētas jau 13,5 miljoni priedes ietvarstādu sējvietas un 7,5 miljoni egles ar uzlaboto sakņu sistēmas stādu sējvietas no kopumā 92,4 miljoniem šogad plānotajām. Pirmajās siltumnīcās priedītes jau uzdīgušas.

“Laikapstākļi šogad bijuši labvēlīgi, lai pavasara darbus uzsāktu plānotajā termiņā – dienās saule pietiekami sasildīja gaisu, bet naktis nedaudz atdzesēja, līdz ar to lauki apžuva un  traktortehnika varēja uzsākt arī lauku darbus. Šobrīd stādi tiek realizēti  galvenokārt no saldētavām, bet Kurzemes reģionā, kur pavasara sākums bija siltāks, arī no lauka. Kopumā šogad plānojam realizēt vismaz 53,3 miljonus LVM kokaudzētavās izaudzēto stādu,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” ražošanas izpilddirektore Laima Zvejniece.

apstradats.jpg

Uzstādīs jaunas iekārtas

Nozīmīgs atbalsts ražošanas procesā ir pagājušā gada beigās pabeigtā jaunās stādu šķirošanas un uzglabāšanas kompleksa būvniecība jaunajā Mežvidu kokaudzētavā. Šobrīd tur jau darbojas kasešu pildīšanas un sēšanas līnija, kuras šī gada sēšanas apjoms plānots 17 miljonu sējvietu. Šī gada laikā tiks izgatavota un uzstādīta arī stādu automātiskā pakošanas līnija un kasešu mazgāšanas līnija.

Vairāki uzlabojumi ražošanas procesa attīstībai plānoti arī citās LVM kokaudzētavās. Lai jaunos stādiņus pasargātu no salnām, Mazsilu kokaudzētavā šogad plānots uzstādīt pretsalnu inversijas ventilatoru, kas ļaus mazināt stādu bojājumu risku. Savukārt Strenču kokaudzētavā līdz šī gada beigām plānots uzstādīt “Conniflex” apstrādes līniju, kas ļaus palielināt skujkoku stādu apjomu, kas apstrādāti pret lielā priežu smecernieka bojājumiem ar videi draudzīgām un alternatīvām metodēm. Kopumā “Conniflex” apstrādes līnijas šogad būs divās LVM kokaudzētavās – Mazsilos  un Strenčos. 

sesana mulcesana

Attēlā: izmēģinājums ar kokšķiedras piejaukumu kūdras substrātam stādu audzēšanai

Inovācijas stādu audzēšanā – jauna substrāta radīšana

Meklējot jaunus ilgtspējīgus risinājumus stādu audzēšanā, 2024. gadā ražošanā tiks veikti izmēģinājumi ar kūdras substrātiem un mulčējamajiem materiāliem – Strenču kokaudzētavā tiks izmēģināts kokšķiedras piejaukums kūdras substrātam, lai izvērtētu gan pozitīvos, gan negatīvos aspektus. Pārbaudāmais mulčējamais materiāls būs veidots no vairāku veidu koksnes pārstrādes produktiem – specializēti gatavotas skuju koku zāģu skaidu frakcijas.  

Šogad turpināsies bērza audzēšanas apjoma kāpināšana, tai skaitā attīstot bērza audzēšanu arī laboratorijas jeb in vitro vidē Kalsnavas kokaudzētavā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI