DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

Valsts policija kriminālvajāšanai nodod kriminālprocesu par seksuāla rakstura darbībām ar 16 gadu vecumu nesasniegušo audzēkni

2024.gada 8.martā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1.biroja 3.nodaļas amatpersonas kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret kādu sporta treneri, kurš tiek turēts aizdomās par seksuāla rakstura darbībām ar sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušo personu.

Kriminālprocess uzsākts 2023.gada 21.aprīlī, pamatojoties uz cietušās iesniegumu par to, ka no 2014. gada līdz 2015.gadam sporta treneris, pie kura viņa tajā laikā trenējās, bija veicis ar viņu seksuāla rakstura darbības, apzinoties, ka viņa nebija sasniegusi sešpadsmit gadus.

Kriminālprocesa gaitā tika noskaidrots, ka līdz cietušās sešpadsmit gadu vecumam abu starpā bijušas labprātīgas dzimumattiecības, kuras cietusī slēpusi no vecākiem un draugiem. Pēc vairākiem gadiem, kad cietusī sasniegusi pilngadību, attiecības eskalējušas ar abu pušu laulību, kas īsi pēc tās noslēgšanas izirusi.

Tāpat izmeklēšanas gaitā netika gūtas ziņas par to, ka aizdomās turētajam būtu bijušas seksuāla rakstura attiecības ar citām nepilngadīgām personām.

Izvērtējot kriminālprocesā pierādītos apstākļus, policija ierosināja prokuratūru saukt personu pie kriminālatbildības par četriem atsevišķiem noziedzīgiem nodarījumiem (vienu mazāk smagu un trim smagiem noziedzīgiem nodarījumiem) saskaņā ar:

  • Krimināllikuma 161.pantu par seksuāla rakstura darbībām ar personu, kas nav sasniegusi sešpadsmit gadus;
  • Krimināllikuma 161.pantu par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu (Krimināllikuma redakcija līdz 2014.gada 13.jūnijam);
  • Krimināllikuma 162.panta pirmo daļu par netiklām darbībām ar nepilngadīgo, ja to ir izdarījusi pilngadīga persona (Krimināllikuma redakcija līdz 2014.gada 13.jūnijam).

Par smagāko no minētiem noziegumiem personai, ja tā tiks atzīta par vainīgu, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskai darbs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI