DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Samazinās izmaksas jaunu lielas jaudas elektroenerģijas pieslēgumu izveidei

2024. gada 13. februāra sēdē Ministru kabinets apstiprināja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, ar kuriem paredzēts samazināt izmaksu slogu jaunu lielas jaudas sadales sistēmas pieslēgumu izveidei, sekmēt komercdarbības attīstību un inovācijas. Likumprojekts tiks virzīts izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā.

Izmaiņas paredz ar likumu ieviest pieslēguma būvdarbu izmaksu sadalījuma principu, kur pusi sedz lietotājs, bet otru pusi sistēmas operators, AS “Sadales tīkls” sistēmas lielas jaudas elektroenerģijas lietotāju pieslēgumiem arī vidsprieguma (6–20 kilovoltu (kV)) tīklā un 0,4 kV tīkla pieslēgumiem ar jaudu (ievadaizsardzības aparāta lielumu) virs 100 ampēriem (A).

Līdz šim attiecīgais būvdarbu izmaksu sadalījuma princips tika piemērots tikai nelielas jaudas pieslēgumiem (līdz 100 A). Savukārt lielākas jaudas pieslēgumu gadījumā lietotājs priekšapmaksas veidā 100 % sedza visas pieslēguma ierīkošanas izmaksas, bet pieslēguma lietošanas laikā lietotājam tika piemērots atļautās slodzes efektīvas izmantošanas risinājums (samazināta pakalpojuma maksa), ļaujot piecu gadu periodā atgūt pieslēguma ierīkošanā ieguldītās investīcijas. Gadījumā, ja lietotājs ir arī elektroenerģijas pašražotājs (piemēram, uzstādījis saules paneļus), šāda kārtība apgrūtināja viņa iespējas sasniegt nepieciešamo patēriņa līmeni, pie kāda pakalpojuma maksa tika samazināta.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis uzsver: ”Samazinot izmaksu slogu jauna pieslēguma izveidei un darbības uzsākšanai uzņēmējiem, speram būtisku soli elektroenerģijas sistēmas pieslēgumu pieejamības uzlabošanā, kā arī lieljaudas ražošanas uzņēmumu pieslēgumu attīstībā un investīciju vides pilnveidē kopumā.”

Piedāvātais būvdarbu izmaksu sadalījuma risinājums veicinās atteikšanos no citu, neefektīvāku un dabai nedraudzīgāku energoresursu izmantošanas. Turklāt tas veicinās elektroenerģijas sadales sistēmas operatora pieslēgtās patēriņa jaudas un sadalītās elektroenerģijas palielināšanos, kā rezultātā esošā elektroapgādes sistēma un tajā jau uzstādītās sistēmas jaudas tiks izmantotas efektīvāk.

AS "Sadales tīkls" akcentē, ka šī pieeja nodrošinās vienlīdzības principu, kā arī būs solis tautsaimniecības elektrifikācijas veicināšanas virzienā. “Līdzīga pieeja jau veiksmīgi darbojas Lietuvā. Šis jauninājums ne vien nodrošinās vienlīdzības principu attiecībā pret visiem klientiem, bet arī veidos labvēlīgāku investīciju vidi un veicinās elektroenerģijas patēriņu, kas Latvijā pašlaik diezgan atpaliek no citu Eiropas valstu līmeņa," uzsver "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Pārskatītā pieeja paredz pakāpeniski slēgt atļautās slodzes efektīvas izmantošanas risinājumu, kas pēc būtības šobrīd ir novecojis, turklāt administratīvi ļoti sarežģīts mehānisms. Šo risinājumu jauniem pieslēgumiem paredzēts vairs nepiemērot pēc 2024. gada 1. maija.

Paredzēts, ka lietotājam ierīkotais pieslēgums ir jāuzsāk lietot uzreiz pēc pieslēguma ierīkošanas un pieslēgums ar ierīkoto jaudu, par kuru puses vienojas pieslēguma līgumā, jālieto vismaz piecus gadus, nesamazinot pieslēguma atļauto slodzi (pieslēguma jaudu). Šie nosacījumi liek galalietotājam rūpīgāk izvēlēties ierīkojamā pieslēguma jaudu. Līdzīga veida ierobežojumi, pastāv arī kaimiņvalstīs, piemēram, Lietuvā pieslēgumā ierīkoto atļauto slodzi jāizmanto 10 gadus.

Vairāk par apstiprināto likumprojektu “Grozījumi elektroenerģijas tirgus likumā” – vienotajā Tiesību aktu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI