DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Turpinās darbs pie plūdu risku novēršanas Jēkabpils novadā

Ministru kabinetā izskatīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais informatīvais ziņojums "Par progresu neatliekamo pretplūdu pasākumu, kuri veicami no 2023. līdz 2024. gadam, īstenošanā Jēkabpilī".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre I. Bērziņa: “Piesaistot gan valsts budžeta, gan Eiropas Savienības fondu finansējumu būs iespējams veikt nepieciešamos infrastruktūras darbus, lai novērstu Jēkabpils pilsētas un citu saistīto teritoriju applūšanu. Kopā mums ir jāspēj parūpēties par iedzīvotāju un viņu īpašumu drošību teritorijās, kuras ir apdraudētas no viņiem neatkarīgu iemeslu dēļ.”

Ziņojumā iekļauta informācija par veiktajiem darbiem Jēkabpils aizsargdambju atjaunošanā, izpētēm būvprojekta sagatavošanai, aprakstīta iepirkuma procedūra,  informācija par kavējošajiem apstākļiem un dokumentācijas izstrādi, lai darbu veikšanai varētu piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

2023. gada janvārī Jēkabpils novadā tika izsludināts sarkanais brīdinājums par plūdiem, ūdens līmenim Daugavā pietuvojoties rekordaugstajai 1981. gada atzīmei. 13. janvārī vietām sāka brukt Daugavas kreisā krasta aizsargdambis, kas Jēkabpils pilsētu aizsargā no plūdiem. 15. janvārī Krīzes vadības padomes sēdē plūdi Jēkabpils novadā tika atzīti par reģionāla mēroga dabas katastrofu. Vēlāk, ekspertiem apzinot teritoriju, kas potenciāli applūstu gadījumā, ja ūdenslīmenis Daugavā sasniegtu kritisko līmeni, tika secināts, ka neveicot aizsargdambja un tam piekritīgo inženiertīklu pārbūves darbus, pastāv liels risks, ka, atkārtojoties plūdiem, kreisā krasta aizsargdambis sabruks pilnībā, nekontrolēti applūdinot lielāko Jēkabpils pilsētas daļu Daugavas kreisajā krastā, kā arī atsevišķas upei tieši piegulošas teritorijas labajā krastā.

Lai pēc iespējas ātrāk varētu piesaistīt ES fondu finansējumu neatliekamajiem pasākumiem, kuri veicami no 2023. līdz 2024. gadam, 13.jūnijā valdībā tika izskatīts informatīvais ziņojums par projektu "Plūdu risku novēršana Jēkabpilī". Kā neatliekami veicami pasākumi tika norādīti kreisā krasta aizsargdambja pārbūve 5,2 km garumā, labā krasta aizsargdambja pārbūve 1,2 km garumā un papildu pretplūdu zaļās infrastruktūras izveide.

Līdz šim veiktie neatliekamie pasākumi Daugavas kreisā krasta aizsargdambja pārbūvē:

  1. sagatavošanas un zemes darbi – koku un krūmu zāģēšana, celmu raušana, apauguma palieku novākšana 5 ha platībā;
  2. lietus kanalizācijas izlaides pārbūve un pretplūdu draudu sistēmas izbūve – drenāžas tīklu izbūve 140 m posmā.
  3. aizsargdambja nostiprināšana akmeņu bēruma posmā – 427 m. Veikta virskārtas nostrāde slapjajā nogāzē 8540 m2 apjomā, nogāzes planēšana, minerālgrunts iestrādes darbi, bentonītmāla paklāja iestrāde 3340 m2 apjomā;
  4. hidrobetona nogāzes nostiprināšana ar filtrācijas samazināšanu aizsargdambja ķermenim, hidrobetona atbalstsienas izbūve piekājē – tranšejas rakšana hidrobetona atbalstsienas izbūve piekājē 120m posmā.

Darbi turpināsies 2024.gadā, tos finansē no ES Kohēzijas programmas 2021.-2027. gadam līdzekļiem. Lai nodrošinātu drošu aizsargdambja ekspluatāciju turpmākos gados un aizsargātu Jēkabpils pilsētu un tās iedzīvotājus no plūdu riskiem, ir jāīsteno arī ilgtermiņa pasākumi, kas veicami pēc 2024. gada -  kreisā krasta aizsargdambja pagarināšana, labā krasta aizsargdambja pārbūve, lietus ūdens kanalizācijas tīklu sakārtošana, un pretplūdu draudu sistēmas izbūve, kā arī Daugavas upes un Sakas upes priekšizpēte.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI