DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

No 2025. gada augusta vietējo pašvaldību referendumos varēs balsot jebkurā savas pašvaldības iecirknī  

Vēlētāji pašvaldību referendumos balsot jebkurā savas pašvaldības iecirknī varēs, sākot ar 2025. gada 1. augustu, kad plānots izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru. To noteic Saeimā trešdien, 6. decembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Vēlētāju reģistra likumā.  

Izmaiņas veiktas, lai nodrošinātu pakāpenisku referendumu ieviešanu pašvaldībās, ņemot vērā tehnoloģisko un organizatorisko gatavību, teikts grozījumu anotācijā. 

“Iekšlietu ministrija iepriekš bija rosinājusi termiņu pārcelt uz 2026.gadu, taču iedzīvotājiem šī iespēja piedalīties referendumos būs nodrošināta jau agrāk,” pauž par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs. 

Kavēšanās ar pašvaldību referendumu ieviešanu, kas likumā bija noteikta no nākamā gada 1.janvāra, saistīta ar nepieciešamā finansējuma, tehniskā risinājuma izstrādes un testēšanas nodrošināšanu, deputātiem iepriekš norādīja Iekšlietu ministrija.  

Līdz brīdim, kad referendumu norise būs nodrošināta elektroniski, iedzīvotāji tā ierosināšanai parakstus varēs vākt, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu Latvija.lv, bet balsošanu referendumā klātienē organizēs attiecīgā pašvaldība. 

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja arī par steidzamiem atzītos grozījumus Vietējo pašvaldību referendumu likumā, kas paredz noteikt balsošanas kārtību klātienē pašvaldību vēlēšanu iecirkņos līdz elektroniskās balsošanas ieviešanai.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI