DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Krišjānis Kariņš: Latvijas un Igaunijas attiecību stiprināšana šobrīd ir īpaši būtiska

2023. gada 13. oktobrī ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš darba vizītē apmeklēja Igauniju un tikās ar Igaunijas parlamenta (Riigikogu) priekšsēdētāju Lauri Husaru (Lauri Hussar) un Igaunijas ārlietu ministru Margusu Cahknu (Margus Tsahkna). Ārlietu ministram tā bija pirmā darba vizīte Igaunijā.

Tikšanās laikā Latvijas un Igaunijas ārlietu ministri pārrunāja divpusējās attiecības, ekonomisko sadarbību un iespējas tās stiprināt, situāciju reģionālo transporta un enerģētikas projektu īstenošanā, reģiona drošību, kā arī sadarbību starptautiskajās organizācijās.

“Latvija un Igaunija ir tuvākie kaimiņi un sabiedrotie. Šobrīd attiecību padziļināšana un stiprināšana ir īpaši būtiska arī starp tuviem draugiem,” uzsvēra K. Kariņš.

Ministrs atzīmēja Latvijas un Igaunijas aktīvo ekonomisko sadarbību, par ko liecina tirdzniecības un investīciju plūsmu pieaugums. Savienojamība un enerģētika ir svarīgākās sadarbības nozares. K. Kariņš apstiprināja Latvijas gatavību nepieciešamības gadījumā sniegt palīdzību Igaunijai novērst gāzes vada “Balticconector” un telekomunikāciju kabeļa bojājumus.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka jāizmanto potenciāls un jāattīsta kopīgi projekti digitālajā jomā un jāsekmē abpusēji izdevīga sadarbība tādās jomās kā tūrisms, inovācijas, viedās tehnoloģijas un jaunuzņēmumi.

Abi ārlietu ministri augstu novērtēja Latvijas un Igaunijas partnerību aizsardzībā, īpaši atzīmējot kopīgi veiktos militāros iepirkumus.

Sarunās tika skarts arī jautājums par Krievijas karu pret Ukrainu. Amatpersonas pauda stingru un nelokāmu atbalstu Ukrainai, uzsverot, ka Latvijas un Igaunijas vienotā nostāja ir pierādījusi efektivitāti Eiropas Savienībā, NATO un divpusējās sarunās ar partneriem.

Ministri bija vienisprātis, ka prioritāte ir efektīvi īstenot sankcijas pret Krieviju un novērst to apiešanu. Latvijas ārlietu ministrs akcentēja, ka ir svarīgi izveidot starptautisko tribunālu, lai iztiesātu Krievijas agresijas noziegumus.

Tiekoties ar Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju, Krišjānis Kariņš pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības un apsprieda iespējas tās stiprināt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI