DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Konferencē Saeimā vērtēs Latvijas ilgtspējas izaicinājumus

Lai padziļināti vērtētu pašreizējo ilgtspējas problemātiku, kā arī novērtētu globālās ilgtspējas politikas tendenču un klimata izmaiņu ietekmi uz vidi, cilvēkiem un ekonomiku Latvijā, piektdien, 6.oktobrī, Saeimā norisināsies augsta līmeņa ekspertu konference “Latvijas ilgtspēja: vide, cilvēks, ekonomika. Kurp ejam?”.

Konferenci atklās Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, SIA “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes priekšsēdētājs Juris Binde, Eiropas Parlamenta viceprezidents Roberts Zīle un Latvijas Universitātes profesors, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes loceklis Gundars Bērziņš.

“Ilgtspēja nozīmē dzīvot un turpināties, bet, ja gribam būt precīzāki, tad tas nozīmē dzīvot un neaizņemties uz nākamo paaudžu rēķina. Mums ir jārunā par ilgtspēju, lai saredzētu sakarības starp daudziem notikumiem un problēmām šobrīd pasaulē, kas izraisītas, iztrūkstot ilgtermiņa skatījumam. Cilvēka ietekme uz vidi ir kļuvusi lielāka, nekā jebkad agrāk, un to apliecina gan dažādas un iepriekš reģioniem neraksturīgas dabas katastrofas, gan cilvēku migrācija un agrāk nebijušas veselības problēmas. Savukārt ilgtspēja ekonomikā nozīmē izpratni par Latvijas uzņēmumu noturīgu konkurētspēju un stabilu vietu globālās pievienotās vērtības ķēdēs, skaidrību – kā to panākt un kādā virzienā attīstīties. Konferencē gūsim izpratni un skatījumu par jaunākajām tendencēm pasaulē un riskiem, kas varētu kavēt ilgtspēju Latvijā,” pirms konferences pauž U.Mitrevics.

Konferencei plānoti trīs tematiskie bloki un ekspertu diskusijas. Pirmais no tiem veltīts videi. Tajā eksperti vērtēs Latvijas pozīciju ilgtspējas mērķu īstenošanā, īpaši klimata izmaiņu ierobežošanā un biodažādības saglabāšanā.  Prezentācijas šajā blokā sniegs Latvijas Bankas padomes padomnieks, ilgtspējas virziena vadītājs Edvards Kušners, kā arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektore Irina Pilvere. Šo tematisko bloku moderēs AS “SEB Banka” valdes priekšsēdētāja, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes locekle Ieva Tetere.

Otrajā tematiskajā blokā uzmanības centrā būs cilvēks un sabiedrība. Tajā eksperti vērtēs sociālos faktorus un nozīmīgākos indikatorus, kas raksturo sociālās attīstības ilgtspējas nosacījumus Latvijā paaudzes kārtējā dzīves cikla perspektīvā, un analizēs iespējas panākt labvēlīgu ilgtspējīgas sociālās attīstības virzību. Šajā blokā prezentācijas sniegs Latvijas Universitātes profesors, biedrības “Latvijas formula 2050” valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārcis Auziņš un Latvijas Universitātes profesors Juris Krūmiņš. Šo konferences daļu moderēs Banku augstskolas padomes loceklis, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes loceklis Andris Nātriņš.   

Trešajā tematiskajā blokā, kas veltīts ekonomikai, konferences dalībnieki vērtēs Latvijas tautsaimniecības galveno faktoru – darbaspēka, finanšu un fiziskā kapitāla, dažāda veida infrastruktūras, zināšanu un prasmju apjoma, institūciju kapacitātes – attīstības potenciālu, dinamiku un to ilgtspējas riskus un iespējas globālās ekonomikas un apkārtējās vides izmaiņu kontekstā. Ar prezentācijām šajā blokā uzstāsies AS “Citadele banka” ekonomists Mārtiņš Āboliņš un Latvijas Universitātes profesors Jānis Priede, to moderēs AS “Prudentia” partneris, biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes loceklis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis Ģirts Rungainis.

Ekspertu konferenci “Latvijas ilgtspēja: vide, cilvēks, ekonomika. Kurp ejam?” organizē Saeimas Ilgtspējības attīstības komisija sadarbībā ar biedrību “Latvijas Formula 2050”.

Konference 6.oktobrī sāksies pulksten 11.00 Saeimas Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8, un ikviens tai varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI