DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Tautsaimniecības komisija aicina rast risinājumus EURIBOR procentu likmju kāpuma ietekmes mazināšanai

Apstākļos, kad Eiropas Centrālā banka atkal ir paaugstinājusi EURIBOR procentu likmes, bažas raisa šī pieauguma ietekme uz tautsaimniecību, kā arī risks hipotekāro kredītu ņēmējiem vairs nespēt pildīt savas kredītsaistības, otrdien, 12.septembrī, komisijas sēdē pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone. Deputāti lēma aicināt valdību un par komercbanku uzraudzību atbildīgo Latvijas Banku meklēt risinājumus, kā mazināt šī kāpuma ietekmi. 

Apspriežot pašreizējo situāciju, sēdē izskanēja, ka ir jāturpina sarunas ar komercbankām par kopējās likmes nepalielināšanu, jābūt atvieglotākai banku klientu pārejai uz citu banku ar saviem kredītiem, kā arī iespējai prasīt bankai mainīt kreditēšanas līguma nosacījumus, nepiemērojot maksu par līguma izmaiņām. 

“Aicinām arī apsvērt iespēju ieviest banku virspeļņas nodokli un sniegt atbalstu tām mājsaimniecībām, kurām procentu maksājumu slogs kļuvis nepanesams. Tāpat būtiski veicināt jaunu spēlētāju ienākšanu banku tirgū, kas radīs piedāvājuma konkurenci kreditēšanas pakalpojumu jomā,” atzīmēja L.Matisone. 

Latvijas Bankas pārstāvji deputātus šodien informēja, ka Latvijā un pārējās Baltijas valstīs ir ļoti augsts īpatsvars kredītiem ar mainīgo procentu likmi, ko EURIBOR kāpums ietekmē visvairāk. Savukārt kredītus ar fiksētu procentu likmi Latvijas komercbankas atšķirībā no daudzām citām eirozonas valstīm praktiski neizsniedz vai arī tie tiek piedāvāti ar neizdevīgiem noteikumiem. Bankas pārstāvji deputātus arī iepazīstināja ar datiem, kas raksturo mājsaimniecību spēju segt kredītsaistības procentlikmju kāpuma apstākļos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI