DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta Egila Levita paziņojums pēc Nacionālās drošības padomes sēdes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālā drošības padome (NDP) šī gada vairākās sēdēs ir izskatījusi jautājumu par iepirkumu par centralizēto pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām.

Rūpīgi uzklausot un izvērtējot Aizsardzības ministrijas, NBS, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta un prokuratūras vadības izsmeļošus ziņojumus, NDP ir nonākusi pie secinājuma, ka šis līgums neatbilst NBS pasūtījumam, kā arī šādu līgumu slēgšanas kritērijiem.

Iepirkuma plānošanas, īstenošanas un kontroles gaita norāda gan uz individuālām kļūdām un normatīvo aktu pārkāpumiem, gan uz sistēmiskām nepilnībām.

Apstākļos, kad Eiropā notiek karš un Latvijas aizsardzībai un drošībai jābūt starp mūsu visaugstākajām prioritātēm, šāda situācija ir nepieņemama.

NDP pauda atbalstu aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces un Aizsardzības ministrijas līdz šim paveiktajam, izmeklējot šo gadījumu un veicot pasākumus, lai novērstu sistēmiskas kļūdas Aizsardzības ministrijas padotības iestāžu un NBS iepirkumos un apgādē.

NDP sagaida ātru un efektīvu tiesībaizsardzības iestāžu darbu, lai noskaidrotu un sauktu pie atbildības amatpersonas, kuras ir pieļāvušas likumpārkāpumus.

NDP vārdā esmu vērsies Valsts kontrolē, lūdzot veikt visaptverošu Aizsardzības ministrijas un NBS iepirkumu un apgādes sistēmas lietderības revīziju, lai veiktu nepieciešamos uzlabojumus un izslēgtu līdzīgu gadījumu atkārtošanos. Ir pieņemti arī vairāki citi lēmumi saistībā ar šīs problēmas risināšanu.

Latvijas tauta var paļauties uz saviem karavīriem un zemessargiem. Viņu profesionalitāte un patriotisms ir augstā līmenī. Atsevišķu personu nolaidība vai godaprāta trūkums nedrīkst mest ēnu uz visiem bruņotajiem spēkiem.

Laikā, kad tiek palielināts aizsardzības budžets un stiprinātas NBS kaujasspējas, ikvienam sabiedrības loceklim ir jābūt pārliecinātam, ka nauda tiek ieguldīta pareizi un lietderīgi.

NDP turpinās šī jautājuma kontroli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI