DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Rīgas dome sveic sociālā darba speciālistus Vispasaules sociālā darba dienā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Marts visā pasaulē tiek atzīmēts kā sociālā darba mēnesis, bet marta trešajā otrdienā, kas šogad iekrīt 21. martā, tiek atzīmēta Vispasaules sociālā darba diena. Rīgas dome sirsnīgi sveic visus pašvaldības nesavtīgos un izturīgos sociālā darba speciālistus profesionālajos svētkos!

“Pateicoties sociālās jomas darbiniekiem, Rīga ir inovatīvu, augsta līmeņa sociālo pakalpojumu līderis mūsu valstī.  Bez mūsu sociālajiem darbiniekiem mēs nebūtu varējuši tikt galā ar nevienu no lielajiem izaicinājumiem, kas pēdējos gados piemeklēja Latviju un Rīgu – gan globālā pandēmija, gan bēgļu ierašanās mūsu valstī, gan atbalsts iedzīvotājiem straujā cenu lēciena apstākļos. Varu arī apliecināt, ka sociālā joma ir un turpinās būt pašvaldības prioritāšu augšgalā. Sirsnīgi sveicu profesionālajos svētkos!” uzsver Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

“Jau trešo gadu sociālā joma ir šīs domes sasaukuma prioritāte. Esam panākuši politisku izpratni par sociālā darba profesionāļu darba nozīmību un, sistemātiski investējot nozarē, strādājam, lai Rīga būtu sociālo inovāciju galvaspilsēta. Liels paldies visiem sociālās nozares kolēģiem, sadarbības partneriem un pakalpojumu saņēmējiem par kopīgo darbu, lai mums būtu iespēja dzīvot aizvien iekļaujošākā un tāpēc labākā sabiedrībā,” norāda Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs.

“Pirms trijiem gadiem, tieši Covid pandēmijas pīķī, iedzīvotāji nāca ar iniciatīvu atvērt logus un aplaudēt mediķiem par viņu pašaizliedzīgo darbu. Toreiz es pievienojos šim aicinājumam, mudinot veltīt aplausus arī sociālā darba veicējiem – jo, kaut nemanāmi, viņi ir blakus un “pirmajās līnijās”, kad notiek nelaimes, krīzes. Veltīsim šodien aplausus sev, kolēģi!” novēl Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Vispasaules sociālā darba diena ir svētki, kuru mērķis ir izcelt sociālā darba sasniegumus, palielināt sociālo pakalpojumu atpazīstamību sabiedrības nākotnei un aizstāvēt sociālo taisnīgumu un cilvēktiesības. Katru gadu Pasaules sociālā darba diena tiek atzīmēta marta trešajā otrdienā, un tie ir svētki, kas kļuvuši par sociālā darba kalendāra augstāko punktu, un sociālie darbinieki visā pasaulē atzīmē un popularizē profesijas ieguldījumu indivīdos, ģimenēs, kopienās un plašākā sabiedrībā.

Pirmo reizi Vispasaules sociālā darba diena tika atzīmēta 2007. gadā. Vispasaules sociālā darba diena ar devīzi - “Cienot dažādību, strādājam kopā!”  šogad  notiek 21. martā.

Jau vēstīts, ka Rīgā marts pasludināts par Sociālā darba mēnesi, kura laikā galvaspilsētā notiek dažādi pasākumi iepazīstināšanai ar sociālās nozares aktualitātēm un sociālā darba nozīmi. Piemēram, marta beigās paredzētas politiķu un sociālās jomas uzņēmēju “brīvās sarunas”, kā arī konference-profesionāļu/politiķu diskusija “Ēnu cilvēki”.

Par sociālajiem pakalpojumiem Rīgā

Galvaspilsētā piedāvātais sociālo pakalpojumu klāsts ir daudzveidīgs un diferencēts atbilstoši konkrēto mērķgrupu vajadzībām: bērniem, pieaugušajiem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bezpajumtniekiem, senioriem, bez darba palikušajiem un citiem. Sociālo pakalpojumu sniegšanā aktīvi piedalās sociālie partneri - nevalstiskās organizācijas un privātie pakalpojumu sniedzēji, tādējādi nodrošinot, lai sociālo palīdzību saņemtu ikviens rīdzinieks, kam tas ir nepieciešams.

Rīgas domes Labklājības departamentā un sešās tā pakļautības iestādēs: Rīgas Sociālajā dienestā (RSD), Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centrā, Rīgas patversmē, trīs sociālās aprūpes centros strādā 1300 darbinieku, tai skaitā 416 sociālā darba speciālisti.

Kopumā sociālo darbinieku skaits Rīgā ir daudz lielāks, tie ir cilvēki, kuri strādā dienas aprūpes un krīzes centros, pansionātos, patversmēs, un palīdz cilvēkiem izprast un orientēties sarežģītajās situācijās, konsultē par iespējamajiem palīdzības veidiem, lai uzlabotu dzīves kvalitāti.

RSD nodarbojas ar sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu organizēšanu un sniegšanu Rīgas iedzīvotājiem. Pie sociālajiem darbiniekiem pēc palīdzības un atbalsta var vērsties ikviena pašvaldības teritorijā dzīvojoša ģimene vai persona neatkarīgi no tās statusa. Sociālo darbinieku konsultācijas ir pieejamas bez maksas. Jāuzsver, ka katrs klients un katrs gadījums ir individuāls un sociālais darbinieks izvērtē, ko tieši piedāvāt. Darbinieki strādā, ievērojot konfidencialitāti un ņemot vērā likumus un normatīvos aktus.

Pašlaik rīdziniekiem ir nodrošināti 17 sociālie pabalsti un vairāk nekā 62 sociālo pakalpojumu veidi. RSD darbinieki strādā 11 teritoriālajos centros un šobrīd darbs ar klientiem notiek klātienē, bet iepriekš pierakstoties pie darbinieka.

Rīgas Sociālajā dienestā strādā vairāku jomu sociālā darba speciālisti, lai klients vienuviet varētu saņemt pēc iespējas plašāku pakalpojumu klāstu – sākot no sociālās palīdzības noformēšanas, kas ir izziņas par atbilstību noteiktam statusam vai ienākumu līmenim un pabalsti, beidzot ar sociālā darba pakalpojumu, kas palīdz risināt dažādas sociālās problēmas gadījumos, kad klientam nav pietiekami resursi, lai pats tās spētu risināt.

Jāatzīmē, ka arvien ir novērojams sociālā darba speciālistu trūkums. Lai to risinātu, noslēgts līgums ar Rīgas Stradiņa universitāti līgums, ka jaunie speciālisti var iziet praksi Rīgas pašvaldības iestādēs, un pēc tam kļūt par pašvaldības darbiniekiem.

Ar plašāku informāciju par Rīgas pašvaldībā pieejamo sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem, iestāžu atrašanās adresēm un sniegto pakalpojumu veidiem var iepazīties Labklājības departamenta mājas lapā ld.riga.lv. Plašāku informāciju iespējams iegūt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80005055, ārpus darba laika darbojas balss pastkastīte vai darba dienās darba laikā pa Rīgas Sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048 vai 25770080.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI