DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Telekomunikācijas

VAS „Elektroniskie sakari”: neatbilstošu radioiekārtu lietošana var apgrūtināt saziņu ar dzīvībai un veselībai svarīgiem dienestiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Radiofrekvenču pārvaldītājs Latvijā VAS „Elektroniskie sakari” (turpmāk – VAS ES) aicina Latvijas iedzīvotājus, izvēloties Ziemassvētku dāvanās radioiekārtas, piemēram, rācijas, bezvadu videonovērošanas sistēmas un citas bezvadu ierīces, pārliecināties par to atbilstību normatīvo aktu prasībām, iepazīties ar lietošanas ierobežojumiem un konfigurācijas nosacījumiem. Neatbilstošu radioiekārtu lietošana var izraisīt kaitīgus radiotraucējumus radiosakaru sistēmām, kas iedzīvotājiem var apgrūtināt saziņu ar veselībai un dzīvībai svarīgiem dienestiem, norāda VAS ES Atbilstības nodaļas vadītājs Māris Čamans.

VAS ES, reaģējot uz saņemto informāciju par radiotraucējumiem, ik gadu izskata vairāk nekā 200 radiotraucējumu pieteikumus. Teju lielākā daļa no atklātajiem traucējumiem radušies neatbilstošu radioiekārtu lietošanas dēļ. Vērtējot radiotraucējumu gadījumus pēdējo 4 gadu griezumā, VAS ES konstatējuši, ka viens no galvenajiem radiotraucējumu iemesliem ir bezvadu iekārtas, kas nav paredzētas lietošanai Latvijā (vidēji 20 % gadījumu). Kopš 2019. gada konstatēti 146 šādi gadījumi. Populārākās iekārtas, kuru neatļauta vai nepareiza izmantošana ir cēlonis radiosakaru traucējumiem mobilo sakaru tīklos ir 2,4 GHz bezvadu videonovērošanas sistēmas un 2,4 GHz automašīnu bezvadu atpakaļskata kameras.

Patērētāji aizvien vairāk izvēlas iegādāties preces tiešsaistes platformās, kas bāzētas ārpus Eiropas Savienības vai tirgo un piegādā preces no trešajām valstīm – vismaz 65% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir iegādājušies preces un pakalpojumus ārvalstu tirdzniecības platformās un veikalos, liecina interneta izpētes kompānijas “Gemius Latvia” veiktais pētījums liecina. Savukārt “Kantar” nule kā 2022. gada oktobrī veiktajā aptaujā secinājis, ka radioiekārtas būtiski biežāk internetā Latvijā vai kādā no ES valstīm iegādājas iedzīvotāji vecumā 25-34 gadi.

„Tuvojoties svētkiem, aicinām iedzīvotājus būt īpaši vērīgiem, pērkot dāvanās radioiekārtas interneta veikalos, kuri piesaista ar šķietami pievilcīgu cenu un funkcionalitātes aprakstu, taču lietojot var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus, radot kaitīgus radiotraucējumus, tādejādi pircēji bieži vien neapzināti pārkāpj likumu. Arī dāvanu saņēmējus, kuri dāvanās saņems radioiekārtas, aicinām rūpīgi iepazīties ar lietošanas instrukciju un atbilstoši uzstādīt un nokonfigurēt iekārtas. Tādu radioiekārtu uzstādīšana vai lietošana, kas rada kaitīgus radiotraucējumus, ir administratīvs pārkāpums,” norāda VAS ES Atbilstības novērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Čamans.

Radiofrekvenču sadalījums dažādos pasaules reģionos ir atšķirīgs, tādēļ mēdz būt, ka frekvenču josla, kas Ķīnā vai ASV iedalīta vienam radiosakaru dienestam, Eiropas reģionā ir paredzēta pavisam citam nolūkam. To, vai radioiekārta ir paredzēta lietošanai Latvijā, var noteikt iepazīstoties ar tehnisko informāciju un lietošanas ierobežojumiem pirms iekārtas iegādes, savukārt iekārtu izplatītāju pienākums ir sniegt patērētājiem visu vajadzīgo informāciju par iekārtu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) īsteno radioiekārtu tirgus uzraudzību, pēdējo gadu laikā pastiprināto uzmanību pievēršot e – komercijas tirgus uzraudzībai. 2021. gadā PTAC veica dažādu preču, tai skaitā radioiekārtu kontrolpirkumus populārākajās tiešsaistes platformās, kas piedāvā trešajās valstīs ražotās preces - AliExpress.com, eBay.com, Wish.com u.c. Piedāvāto preču neatbilstību līmenis ir ļoti augsts – 92% testēto preču ir konstatētas dažāda veida neatbilstības piemērojamo normatīvo aktu prasībām, liecina PTAC pagājušā gadā veiktais pētījums.

“Patērētāju vidū kļuvusi iecienīta iepirkšanās dažādās tiešsaistes platformās arī ārpus ES robežām, taču PTAC veiktā pētījuma rezultāti rāda, ka bieži vien preces ir neatbilstošas. Visām pārbaudītajām radioiekārtām tika konstatētās dažāda veida neatbilstības, t.sk. arī testējot būtiskās prasības, neatbilstības tika konstatētas 73% gadījumos. Tas nozīmē, ka šīs preces var radīt  riskus patērētājiem,” uzmanību vērš PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktore Linda Rinkule.

Patērētāji par radioiekārtu atbilstību prasībām var pārliecināties, izvērtējot 2 pazīmes: pirmkārt, iekārtai ir CE marķējums, kas apliecina, ka ražotājs ir pārliecinājies, ka prece atbilst būtiskajām prasībām un tā paredzēta izplatīšanai Eiropas Savienībā. Ja minētā marķējuma nav, tad tādas iekārtas Latvijā piedāvāt un lietot aizliegts. Otra pazīme ir precei pievienotā atbilstības deklarācija (Declaration of Conformity), kas apliecina tās atbilstību direktīvai 2014/53/ES (RED). Vienlaikus radioiekārtai ir jābūt pievienotai lietošanas instrukcijai, kurā norādīti tās lietošanas nosacījumi un ierobežojumi. Vairāk informācijas šeit: https://www.ptac.gov.lv/lv/radioiekartas, https://www.vases.lv/lv/news/ieteikumi-radioiekartu-iegadei-infografika.

VAS “Elektroniskie sakari” (VAS ES) ir valsts kapitālsabiedrība, kas nodrošina valsts ierobežoto resursu - radiofrekvenču spektra un numerācijas pārvaldību. Radiofrekvenču spektra pārvaldība ietver sevī radiofrekvenču spektra plānošanu un uzraudzību.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību un kuras viena no galvenajām funkcijām ir tirgus uzraudzība un kontrole nepārtikas preču tirdzniecībā un pakalpojumu  sniegšanas jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI