DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Nevaldības organizācijas aicina Saeimu atbalstīt ilgtermiņa risinājumus Ukrainas bēgļu uzņemšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šobrīd Saeimā tiek skatīti grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā. Biedrība “Gribu palīdzēt bēgļiem” sadarbībā ar citām nevaldības organizācijām, kas darbojas Ukrainas bēgļu atbalstā Latvijā, aicina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju un Saeimā pārstāvētās politiskās partijas lemt par ilgtermiņa risinājumiem Ukraiņu bēgļu atbalstam, skaidri nosakot, ka primāri sniedzamais atbalsts (izmitināšana un ēdināšana) Ukrainas bēgļiem Latvijā tiks nodrošināts līdz 2024. gada 4. martam.

Tas ir termiņš, līdz kuram Eiropas Savienībā Ukrainas bēgļiem ir noteikts pagaidu aizsardzības statuss.1

Aicinām mainīt pieeju atbalstam Ukrainas bēgļiem no reakcijas krīzes situācijā uz visaptverošu uzņemšanas un integrācijas sistēmu, kurā sniedzam tādu atbalstu, kas maksimāli ātri ļauj Ukrainas civiliedzīvotājiem iesaistīties pilnvērtīgā dzīvē. Nav pieņemami, ka lēmumi par primārā atbalsta sniegšanu tiek mainīti vien dienas pirms noteiktā termiņa beigām, kā tas notika šī gada maijā un norit šobrīd, kad līdz primārā atbalsta termiņa beigām (2022. gada 31. decembris) palicis mazāk par mēnesi. Lai izvairītos no šādas situācijas, aicinām lemt par ilgtermiņa risinājumiem primārā atbalsta sniegšanā.

Cilvēkiem, kuri Latvijā saņem patvērumu no kara, nepieciešama precīza un savlaicīga informācija par to, cik ilgi būs pieejams mājoklis un ēdināšanas atbalsts. Neskaidrība arī būtiski apgrūtina pašvaldību un nevaldības organizāciju resursu plānošanu, taču būtiskākais – negatīvi ietekmē cilvēkus, kuri jau ir daudz pārcietuši un meklē drošību un stabilitāti.

1 https://www.consilium.europa.eu/lv/meetings/jha/2022/10/13-14/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI