DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VUGD turpina meklēt risinājumus, lai samazinātu dienu skaitu, kad jāaptur posteņu darbība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) turpina meklēt risinājumus un īstenot pasākumus, lai situācijā, kad padziļinās personāla nodrošinājuma problēma, decembrī samazinātu dienu skaitu, kad nepieciešams apturēt darbību kādā no 18 posteņiem.

„Jau gadiem dažādos līmeņos esam stāstījuši, skaidrojuši un piedāvājuši iespējamos risinājumus VUGD problēmām nepietiekamā personāla un tehniskā nodrošinājuma, kā arī neatbilstošo darba apstākļu jomā. Oktobrī kritiskā personāla nodrošinājuma dēļ pieņēmām lēmumu atsevišķās dienās apturēt mazāk noslogoto posteņu darbību. Bet pie tā neapstājāmies, jo mūsu mērķis ir samazināt dienu skaitu, kad jāaptur kāda posteņa darbība. Darbs norisinājās vairākos līmeņos – skaidrojot šo jautājumu lēmumu pieņēmējiem, sagatavojot informatīvo ziņojumu un prioritāro pasākumu pieteikumu, kā arī prognozējot papildus pieejamos iekšējos resursus. Šobrīd risinājums decembra mēnesim ir rasts, bet tas ir tikai īslaicīgs un meklēts iekšējos resursos. Situāciju turpmākajos mēnešos bez likumdevēju iesaistes atrisināt nevarēs,” uzsver VUGD priekšnieka vietnieks dienesta jautājumos Jānis Grīnbergs.

Pieaugot amatpersonu skaitam, kas atrodas darbnespējā vai ilgstošā prombūtnē, kā rezultātā rodas neliels ietaupījums atlīdzības izmaksām paredzētajā budžeta sadaļā, VUGD radis iespēju šī perioda beigās apmaksāt nelielu virsstundu skaitu. Tas ļauj daļai nodarbināto ieplānot papildus dežūrmaiņu, tādējādi samazinot dienu skaitu, kad nepieciešams apturēt posteņu darbību.

J.Grīnbergs uzsver: „Šie ietaupītie līdzekļi ir pietiekami tikai neliela skaita virsstundu apmaksai. Ja mēs nebūtu pieņēmuši lēmumu apturēt posteņu darbību atsevišķās dienās oktobrī un novembrī, dienests nevarētu apmaksāt visas virsstundas, kas būtu izveidojušās šajā četru mēnešu periodā, bet tikai nelielu daļu. Situācija, ka netiek samaksāts par nostrādāto laiku, nav pieļaujama.”

VUGD no 1.decembra arī ieviesīs papildus darba organizēšanas pasākumus, kas ļaus elastīgāk risināt personāla problēmu un uzlabot situāciju daļu un posteņu darbības nodrošināšanai. Piemēram, dežūrmaiņās vairāk iesaistot daļu un posteņu komandierus, kā arī mazāk noslogotos posteņos atsevišķās dienās īslaicīgi apturot darbību laikā, kad VUGD saņem vismazāk izsaukumu – no plkst. 8.00 līdz 13.00. Līdz ar to pilnīga darbības apturēšana būs galējs līdzeklis, kad citi pasākumi personāla problēmu nespēs atrisināt.

Līdzās tam VUGD sagatavoja informatīvo ziņojumu „Par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta aktuālajiem jautājumiem un dzīvības glābšanas spēju nodrošināšanu” un tas iesniegts saskaņošanai Iekšlietu ministrijā un pēc tam tiks virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā. Informatīvajā ziņojumā sniegta informācija par situāciju VUGD personāla, tehniskā nodrošinājuma un infrastruktūras jomā, būtiskākajām attīstības iniciatīvām dažādās darbības jomās, kā arī nepieciešamie risinājumi esošās situācijas uzlabošanai.

VUGD sagatavoja un iesniedza Iekšlietu ministrijai tālākai virzībai prioritāro pasākumu papildus finansējuma piešķiršanai virsstundu darba samaksai 2023. gadā 4,8 milj. euro apmērā, bet 2024.gadam un turpmāk katru gadu 6,2 milj. euro un atlīdzības palielināšanai 2023. un 2024. gadā 16,5 milj. euro, bet 2025. gadā un turpmāk katru gadu 22 milj. euro apmērā. Šādi prioritārā pasākuma pieteikumi ir gatavoti arī iepriekšējos gados, taču tie nav atbalstīti vai tikai daļēji atbalstīti.

Trešdien VUGD priekšnieka vietnieks M.Baltmanis un J.Grīnbergs Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā skaidroja iemeslus, kāpēc bija nepieciešams pieņemt lēmumu par īslaicīgu posteņu darbības apturēšanu un nepieciešamajiem personāla nodrošinājuma problēmas risinājumiem.

„Ja nepiedzīvosim masveida saslimšanu vai strauju situācijas pasliktināšanos personāla nodrošinājuma jomā, tad decembrī būs mazāk dienas nepieciešams apturēt kāda posteņa darbību un tikai atsevišķos reģionos. Darbu pie iespējamiem situācijas risinājumiem turpinām, jo nākošais gads prognozējas tikpat sarežģīts un izaicinošs, ja netiks pieņemti būtiski lēmumi situācijas risināšanai,” skaidro J.Grīnbergs.

Lai risinātu būtisko personāla nodrošinājuma problēmu un nepazeminātu VUGD sniegtā pakalpojuma kvalitāti un pieejamību ugunsdzēsības un glābšanas darbu jomā, tūlītējs risinājums ir papildus finansējuma piešķiršana virsstundu darba apmaksai. Tam 2023.gadā nepieciešami 4,8 mlj. eiro, jo VUGD budžetā virsstundu darba apmaksai paredzētie 439 691 eiro ir nepietiekami pat viena četru mēnešu perioda virsstundu darba apmaksai. Savukārt ilgtermiņa risinājums būtu atalgojuma paaugstināšana par 30%, kas sasniegtu vidējo tautsaimniecības līmeni un tādējādi nodrošinātu, ka dienests kļūtu konkurētspējīgs. Tas savukārt veicinātu esošo nodarbināto palikšanu dienestā un jaunu nodarbināto piesaisti. Līdzās tam nepieciešams piešķirt 260 papildu amata vietas ar attiecīgu finansējumu, lai dežūrmaiņā nodrošinātu pietiekamu amatpersonu skaitu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI