DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Zemkopības ministrija šogad investē 22 miljonus lauksaimniecības izglītības iestāžu attīstībai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemkopības ministrija (ZM), apzinoties zinātnes un mūsdienīga mācību procesa nozīmi, 2022. gadā lauksaimniecības nozares izglītības iestāžu – Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), Bulduru dārzkopības vidusskolas (BDV) un LLU Malnavas koledžas (MaK) – infrastruktūras un materiāltehniskā nodrošinājuma uzlabošanai investē 22 miljonus EUR. No šīs summas vairāk kā 12 miljoni EUR tiek ieguldīti lauksaimniecības profesionālās izglītības iestāžu attīstībai.

Lai diskutētu par lauksaimniecības profesionālās izglītības izaicinājumiem un iespējām, kā tos pārvarēt, pirmdien, 2022. gada 29. augustā, Malnavā pulcējās ZM, LLU, MaK, Saeimas Latgales apakškomisijas deputāti, kā arī Latgales plānošanas reģiona un Ludzas pašvaldības pārstāvji.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Malnavā tiekoties ar ieinteresētajām pusēm, atzīmēja, ka ZM mērķis ir saglabāt ar lauksaimniecību saistītās izglītības programmas un veicināt to īstenošanas vietu attīstību. “Zemkopības ministrijas ieskatā izglītības process ir ne tikai ļoti nozīmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstībai, tas arī prasa nozīmīgus finansiālus ieguldījumus, jo īpaši profesionālajā izglītībā, kur jauno speciālistu izglītošanai ir nepieciešami mūsdienīgi mācību līdzekļi, līdzvērtīgi tiem, kurus savā ikdienā lieto vadošie nozares uzņēmēji. Bulduru dārzkopības vidusskolas un Malnavas koledžas integrācija LLU ir bijis tālredzīgs un atbildīgs lēmums, kas sniedz iespēju piesaistīt papildus investīcijas un ļaus nodrošināt lauksaimniecības izglītības programmu pēctecību,” uzsvēra zemkopības ministrs.

Austrumlatvijā lielākā ar lauksaimniecību saistītā profesionālās izglītības iestāde – MaK (aģentūras statusā) 2022.gadā tika integrēta LLU. Šogad šeit plānoti ieguldījumi 5,61 milj. EUR apmērā, ko plānots ieguldīt nekustamo īpašumu remontdarbos un rekonstrukcijā, apkures sistēmas izbūvē, kā arī siltumtīklu un siltumapgādes sistēmas izbūvē un apkures sistēmas rekonstrukcijā, t.sk. ieviešot viedos risinājumus. Tāpat tiek labiekārtota muižas parka teritorija, izbūvējot jaunu mācību laboratoriju ar lauksaimniecību saistītu programmu apguvei, kas ir priekšnosacījums zinātniskās darbības attīstībai. Investīcijas paredzētas arī MaK materiāli tehniskās bāzes pilnveidošanai un pilnvērtīgai mācību procesa nodrošināšanai

Arī BDV pēdējos gados ir veiktas būtiskas investīcijas infrastruktūras sakārtošanā un mācību programmu īstenošanai nepieciešamās tehnikas un tehnoloģiskā aprīkojuma iegādei. Ieguldījumi veikti ar apsvērumu, lai tie atbilstu nozares vadošo uzņēmumu lietotajiem risinājumiem.

2022.gadā BDV plānoti līdz šim vērienīgākie ieguldījumi 6,68 milj. EUR apmērā, kas tiks ieguldīti nekustamo īpašumu remontdarbos, apkures sistēmu remontā, ugunsdrošības, kā arī ventilācijas sistēmas izbūvē. Vienlaikus ar šo finansējumu tiks pilnveidota materiāli tehniskā bāze pilnvērtīgai mācību procesa nodrošināšanai, kā arī iegādāts materiāli tehniskais nodrošinājums biotehnoloģiju mācību centram.

Iepazīstinot klātesošos ar paveikto ZM pārraudzītajās izglītības iestādēs, zemkopības ministra padomnieks Edvards Ratnieks atzina, ka ZM plānotie ieguldījumi ir nozīmīgi arī mūžizglītības veicināšanai, kuru  attīstībai BDV un MaK nākošajā periodā plāno pievērst vēl lielāku uzmanību.

Pasākuma noslēgumā dalībnieki klātienē iepazinās ar MaK šogad jau paveiktajiem darbiem – gan dienesta viesnīcu labiekārtošanā, gan materiāli tehniskās bāzes pilnveidošanu pilnvērtīga mācību procesa nodrošināšanai turpmāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI