DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Direktora vietnieks IT jautājumos Jānis Ziediņš
25. augustā, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Brīvpieejas jaunumi portālā Diva.lv – aktuāli koncertieraksti un Knuta Skujenieka dzeja

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vasaras izskaņā, atskatoties uz pēdējā gada daudzveidīgo un piesātināto kultūras dzīvi, esam papildinājuši Kultūras informācijas sistēmu centra uzturēto audiovizuālo ierakstu portālu Diva.lv ar vienpadsmit jaunu kultūras norišu (10 koncertu un 1 izrādes) ierakstiem, kuri šobrīd bez maksas pieejami ikvienam interesentam tiešsaistē augstā tehnoloģiskā kvalitātē.

Nenoliedzami šobrīd aktuālākais un emocionāli uzrunājošākais ir šī gada maijā notikušais Rīgas Doma kora skolas jauktā kora koncerts “Amao Omi” jeb “Bezjēdzīgais karš” – gan saistībā ar pašreiz Ukrainā īstenoto Krievijas Federācijas brutālo un neģēlīgo agresiju, gan arī tādēļ, ka koncertā skan nule mūžībā aizsauktā izcilā dzejnieka Knuta Skujenieka dzeja un atskaņota dziesma ar viņa vārdiem, turklāt ierakstā redzams arī pats Meistars, saņemot ziedus koncerta noslēgumā. Koncertā “Amao Omi”, kurš saņēmis arī Lielo mūzikas balvu 2021, Pētera Vaska trauslā un dzidrā mūzika pretstatīta Gijas Kančeli un Jēkaba Jančevska skaņdarbiem. Tieši gruzīnu komponista Kančeli skaņdarbs “Amao Omi” ir koncerta centrālais opuss, uz kura vēstījumu pamatojoties veidoti programmas saturiskie atzari – bezjēdzība un skaistums, karš un miers, mīlestība un gaisma.

Līdztekus koncerta “Amao Omi” ierakstam piedāvājam vēl vairākus izcilus un iedvesmojošus kormūzikas ierakstus, tai skaitā Riharda Dubras jaundarba “Pasaules radīšana” pirmatskaņojumu, ko  Marijas Magdalēnas baznīcā Rīgā izdziedāja jauniešu koris “Kamēr…”. Kori ar izcilo komponistu Rihardu Dubru vieno cieša sadarbība vairāku gadu garumā, kā rezultātā tapuši korim nozīmīgi oriģināldarbi. Tāpat aicinām noskatīties Rīgas Doma meiteņu kora TIARA, ko vada diriģente Aira Birziņa, 25. dzimšanas dienas koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā, kur līdzās pašreizējam meiteņu kora sastāvam koncertā uzstājās absolvenšu kopkoris, daudzas dziedošas un spēlējošas solistes, kas izaugušas Rīgas Doma skolā un meiteņu korī, kā arī kora koncertmeistare Veronika Rinkule un viesi – grupa MELO-M. Īpašs ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktā kora albuma "...kam jauna sirds" prezentācijas koncerts, jo šis ir kora pastāvēšanas vēsturē pirmais pilnais ierakstu albums, kurā apkopotas 11 speciāli šim korim komponētas dziesmas, kuras radījuši tādi Latvijas kultūrā nozīmīgi komponisti kā Mārtiņš Brauns, Jānis Lūsēns, Georgs Pelēcis, Rihards Dubra un citi. Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus" mākslinieciskā vadītāja Valda Tomsona vadībā koncertā "Jauns sākums" pirmatskaņoja divpadsmit latviešu komponistu, tai skaitā  Jēkaba Jančevska, Artura Maskata, Valta Pūces Jēkaba Nīmaņa, Andra Dzenīša, jaundarbus, kas veltīti korim tā simtgadē 2020. gada 18. oktobrī.

Portāla Diva.lv jaunā papildinājuma ietvaros piedāvājam noskatīties arī īpašiem notikumiem un gadskārtām veltītu kultūras norišu ierakstus, piemēram, Valsts neatkarības atjaunošanas gadadienā, 2022. gada 4. maijā, VEF Kultūras pilī skanēja latviešu estrādes žanra pionieru – komponistu Elgas Īgenbergas un Ringolda Ores mūzikas programma “Tu un es – Latvija”. Koncertā diriģentam Valdim Butānam un orķestrim “Rīga” pievienojušies tādi pazīstami dziedātāji kā Inga Šļubovska-Kancēviča, Ieva Parša, Rihards Millers un saksofonists Oskars Petrausks, savukārt stāstos dalījās tautā iemīļotais aktieris Gundars Āboliņš. Bet koncerts “Celīs, bruoļ!” bija īpašs veltījums latgaliešu literāta un grāmatnieka Andryva Jūrdža (1845–1925) piemiņai, un tajā skanēja daudzas skanīgas latgaliešu melodijas dažādus mūzikas stilus pārstāvošu mākslinieku izpildījumā. Sabiedrībai nepamanīta nepalika nozīmīgā jubileja, ko šī gada sākumā atzīmēja lieliskā, vienmēr pozitīvi uzlādētā latviešu dziedātāja un Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Olga Rajecka. Šim notikumam par godu māksliniece rīkoja vairākus lielus koncertus “Mana svētku diena”, kuros viņa aicinājusi piedalīties māksliniekus, ar ko krustojušies viņas radošie ceļi, - Uģi Rozi, ansambļu “Eolika” un “Dāmu pops” dalībniekus.

Interesentiem portālā Diva.lv pieejami arī atsevišķu spilgtu, tautā mīlētu izpildītājmākslinieku koncertu ieraksti, piemēram ģitāras virtuoza Kaspara Zemīša solokoncerts Līgatnes kultūrtelpas ZEIT Lielajā zālē, kur skanēja viņa paša radītās kompozīcijas, latviešu komponistu Raimonda Paula, Emīla Dārziņa un Renāra Kaupera melodijas, kā arī pasaulē pazīstami hiti Kaspara Zemīša aranžējumos. Savukārt projekta “Adventa koncerti Rīgas baznīcās” noslēguma koncerts izskanēja Mārtiņa baznīcā pagājušā gada nogalē. “Austras biedrības” rīkotajā koncertā uzstājās dziesminieki Ieva Akuratere, Ilze Grunte, Zane Šmite, Iveta Baumane, Roberts Pētersons un Viesturs Samts.

Līdztekus koncertierakstiem šoreiz portāla Diva.lv apmeklētājiem piedāvājam arī teātra mākslas akcentu – 2021. gadā tapušo Latvijas Kultūras akadēmijas Valmieras Drāmas teātra aktieru kursa diplomdarba izrādi “Meklētāji” Indras Rogas režijā. Izrādes pamatā ir Artūra Dīča luga, kas vēsta par jauniešiem, kuri meklē savu ideālo vietu pasaulē. Šis viencēliens risinās kādā dzīvoklī, kur jauni cilvēki, izlauzušies no vecāku vides, veido attiecības un saskaras ar mūsdienu sabiedrības izaicinājumiem.

Koncertu ieraksti veikti pēc 2020. gadā izsludinātā Kultūras informācijas sistēmu centra aicinājuma pasākumu rīkotājiem pieteikt kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu īstenotā projekta “Kultūras mantojuma satura digitalizācija" (1. un 2. kārta) ietvaros un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda programmas KULTŪRELPA atbalstu. Atbilstoši projektā paredzētajam kopumā ir pieteiktas un ierakstītas 70 kultūras norises, no kurām šobrīd 64 skatāmas un klausāmas portālā Diva.lv, un drīzumā piedāvājumu papildinās pārējie 6 kultūras norišu ieraksti. Koncertu digitālo fiksēšanu producentes Dainas Markovas un režisoru Jura Sējāna un Ginta Fārenhorsta vadībā īsteno kompānija SIA “HDPD Productions & Dreams” (HDPD), projekta vadītāja no Kultūras informācijas sistēmu centra puses ir Annija Vucāne.

Iespēju digitalizētās kultūras norises noskatīties brīvpieejā augstā tehnoloģiskā kvalitātē ar ERAF atbalstu nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas minētajā tiešsaistes vietnē Diva.lv Latvijas iedzīvotājiem piedāvā augstvērtīgu digitalizētu kultūras saturu – sākot ar pagājušā gadsimta vidus audio un video ierakstiem no televīzijas un radio arhīva līdz pat aktuālākajiem notikumiem Latvijas muzikālajā dzīvē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI