DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre un CERN padomes prezidents pārrunā Latvijas dalības asociētās dalībvalsts statusā pirmā gada rezultātus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 24. augustā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica tikās ar Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) padomes prezidentu Eliezeru Rabinoviču (Eliezer Rabinovici), kurš ieradies vizītē Latvijā, lai pārliecinātos par Latvijas paveikto augstas enerģijas daļiņu fizikas jomā. CERN padomes prezidents atzinīgi novērtēja Latvijas dalības organizācijā pirmajā gadā paveikto.

“Latvija ir pierādījusi, ka ir aktīva CERN asociētā dalībvalsts, sniedzot būtisku pienesumu pētījumiem augstas enerģijas fizikā un ar to saistīto tehnoloģiju jomā. Strādājam, lai plašāk iesaistītu Latvijas uzņēmējus,” uzsvēra parlamentārā sekretāre. “Pirmie uzņēmumi jau ir tikuši pie pasūtījumiem, lai nodrošinātu CERN zinātniskos procesus,” akcentēja Z. Kalniņa-Lukaševica.

Dalība CERN ir būtiska Latvijas zinātnes sastāvdaļa un sniedz Latvijas zinātniekiem piekļuvi pasaulē modernākajai zinātniskajai infrastruktūrai un iespējas piedalīties nozīmīgos pētījumos. Latvija plāno pakāpeniski padziļināt savu iesaisti CERN procesos, pārskatāmā periodā paaugstinot dalības līmeni līdz pilntiesīgas dalībvalsts statusam, kas sniegtu papildu iespējas Latvijas zinātnei un uzņēmējdarbībai. “Ārlietu ministrija atbalsta Latvijas iesaistes padziļināšanu CERN darbā un pētniecības programmās,” sarunā uzsvēra parlamentārā sekretāre.

Z. Kalniņa-Lukaševica informēja, ka 12. un 13. septembrī CERN galvenajā mītnē Ženēvā notiks Baltijas industrijas dienas, lai paplašinātu Latvijas uzņēmumu iespējas. To laikā Baltijas valstu uzņēmumiem būs iespēja prezentēt savus sasniegumus un piedāvāt sadarbības iespējas.

Parlamentārā sekretāre pauda gandarījumu, ka saistībā ar Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu CERN ir apturējusi Krievijas novērotāja statusu organizācijā: “Šis lēmums ir būtisks. Tāpat īpaša nozīme ir plaša atbalsta sniegšanai Ukrainai un starptautiskās zinātniskās sadarbības veicināšanai ar Ukrainu un tās zinātniekiem.” Ukraina ir CERN asociētā dalībvalsts.

CERN padomes prezidentu vizītē Latvijā pavada ārlietu ministra ārštata konsultatīvais padomnieks starptautiskās zinātniskās sadarbības jautājumos, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors Toms Torims, kurš veic arī Latvijas pārstāvja CERN funkcijas Ženēvā. Vizītes laikā E. Rabinovičs tiksies ar Saeimas deputātiem, Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvjiem, kā arī apmeklēs RTU, Latvijas Universitāti un tiksies ar Latvijas uzņēmējiem.

Informācijai:

Eiropas Kodolpētījumu organizācija (CERN) izveidota 1953. gadā un tajā ir 23 dalībvalstis. Latvija pievienojās CERN 2021. gada 2. augustā, kļūstot par organizācijas asociēto dalībvalsti. CERN padomē Latviju pārstāv Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ženēvā Bahtijors Hasans, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Stepanovs.

Latvijā darbojas CERN Latvijas grupa, kas ir Latvijas CERN Nacionālā kontaktpunkta atbalsta instruments, ar kura palīdzību Latvijas akadēmiskā vide un industrijas pārstāvji tiek informēti par CERN aktivitātēm augstas enerģijas daļiņu fizikā un paātrinātāju tehnoloģijās, industriālos pētniecības un attīstības projektos, IT risinājumos, datu apstrādes projektos. Baltijas mērogā darbojas CERN Baltijas grupa ar mērķi veicināt sadarbību starp Baltijas valstīm un nodrošināt atbilstošu pārstāvību organizācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI