DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Divi projekti no Latvijas pretendē uz „Apvārsnis Eiropa” projektu finansējumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 16. jūlijā valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu sniegt apliecinājumu par nacionālo līdzfinansējumu diviem projektiem, kas izturējuši priekšatlasi un saņēmuši uzaicinājumu iesniegt projektus Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovācijas programmā “Apvārsnis Eiropa” konkursa „Teaming” otrajā kārtā.

Projektu apstiprināšanas gadījumā katram projektam no programmas „Apvārsnis Eiropa” tiks piešķirti 15 milj. eiro zināšanu komercializācijas stiprināšanai, savukārt no ES fondu pasākuma “RIS3 pētniecības un inovāciju centri” līdzekļiem - 15 milj. eiro katram projektam infrastruktūras attīstībai. Projekti tiks ieviesti no 2023. līdz 2029. gadam.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece uzsver, ka Biofarmaceitiskās izpētes centra izveide ir vitāli nepieciešama, lai stiprinātu pētījumu rezultātu un jaunu tehnoloģiju pārnesi uz uzņēmumiem biofarmācijā un veicinātu ekonomikas konkurētspēju. Par šāda centra izveides nepieciešamību biofarmācijas nozarē Latvijā tiek runāts ilgi. Savukārt projekts “Fotonikas un zināšanu pārneses ekselences centrs FOTONIKA-LV” veicinās zināšanu pārnesi kvantu optikā, nelineārajā optikā un kosmosa fotonikā, un papildinās Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta  izveidotā viedo materiālu centra tehnoloģiju pārneses efektivitāti.

Projekts „Biofarmaceitiskās izpētes centrs”

Projektu plāno īstenot Latvijas Organiskās sintēzes institūts sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un Karolinskas institūtu Zviedrijā, kā arī Karolinskas institūta inkubatoru Zviedrijā.  Projekta ietvaros Latvijā tiks izveidots biofarmaceitiskās izpētes centrs, kas nodrošinās preparātu un tehnoloģiju attīstību un pilnu biofarmaceitisko produktu attīstības ciklu no laboratorijas līdz klīnikai.

Lai stiprinātu cilvēkkapitālu, tiks nodrošinātas darba vietas 86 pilna laika zinātniekiem, izveidotas 28 jaunas zinātniskā personāla amata vietas un piesaistīti doktoranti un pēcdoktoranti. Zinātnes izcilību un kvalitāti veicinās 35 jauni ES P&I projektu pieteikumi un dalība 20 ES konsorcijos un projektos, kā arī jauna tehnoloģiju pārneses vienība pētniecības rezultātu komercializācijai.

Projekta ietvarā tiks izveidota zinātniskā infrastruktūra un pakalpojumi industrijai, kas veicinās augstas pievienotās vērtības pētniecisko pakalpojumu eksportu no patlaban aptuveni 4 milj. eiro gadā uz 7,5 milj. eiro gadā, tādējādi palielinot privātā sektora līdzekļu īpatsvaru zinātnē. Latvijā plānots izveidot piecus jaunuzņēmumus, kas sniegs ieguldījumu zināšanu ietilpīgas tautsaimniecības attīstībā un veicinās riska kapitāla piesaisti.

Projekts “Fotonikas un zināšanu pārneses ekselences centrs FOTONIKA-LV”

Latvijas Universitāte sadarbībā ar Daugavpils Universitāti un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju un partneriem no Lundas Universitātes Zviedrijā un Minsteres Universitātes Vācijā plāno izveidot tehnoloģiju pārneses centru kvantu optikā, nelineārajā optikā un kosmosa fotonikā. Kvantu un kosmosa tehnoloģijas ir svarīgas Eiropas konkurētspējai un tehnoloģiskajai neatkarībai. Fotonikas ekosistēmu Latvijā šobrīd veido vairāk nekā 60 uzņēmumu ar kopējo apgrozījumu virs 230 milj. eiro, vairāk nekā 2200 darbinieku un vairāk nekā 100 aktīvu fotonikas jomas pētnieku.

Lai stiprinātu cilvēkkapitālu, tiks nodrošinātas darba vietas 90 pilna laika zinātniekiem, piesaistīti jauni pētnieki un doktoranti. Zinātnes kapacitātes veicināšanai tiks radīti jauni produkti, tehnoloģijas un jaunuzņēmumi, kā arī veidota sadarbība ar uzņēmumiem. Lai attīstītu augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu attīstību, tiks nodrošināta zinātniskās aparatūras piekļuve uzņēmumiem un nodrošināti fotonikas inovāciju atbalsta pakalpojumi.

Valdības lēmums nodrošina nacionālo publisko līdzfinansējuma pieejamību abiem projektiem, kas ir svarīgs priekšnosacījums, lai iesniegtu projektus programmas “Apvārsnis Eiropa” konkursā. Lai pretendētu uz “Apvārsnis Eiropa” finansējumu, tādā pašā apmērā ir jānodrošina nacionālais ieguldījums nepieciešamās infrastruktūras izveidei un aprīkojuma iegādei. Latvijas nacionālo līdzfinansējumu plānots nodrošināt no ES fondu  pasākuma “RIS3 pētniecības un inovāciju centri” līdzekļiem, 15 milj. eiro apmērā katram projektam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI