DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Zemkopības ministrijas nozaru iestādēm vienots kopstends lauksaimniecības biznesa izstādē “Pavasaris 2022”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar devīzi “Saimniekošana pārmaiņu laikos” Rāmavas Lauksaimniecības biznesa izstādē “Pavasaris 2022” šogad startē Zemkopības ministrijas (ZM) vienotais iestāžu kopstends. Izstādes apmeklētāji tajā varēs tikties ar ZM speciālistiem un desmit ZM pārziņā esošu iestāžu ekspertiem un konsultantiem, kā arī iepazīties ar to sniegtajiem pakalpojumiem.

Izstāde “Pavasaris 2022” atvērta no 12. līdz 14. maijam (ceturtdiena – sestdiena) plkst. 10-17 biznesa centrā “Rāmava” Izstāžu ielā 11, Valdlauči, Ķekavas novads. Plašāka informācija www.ramava.lv.

  • Lauku atbalsta dienests ZM kopstendā sniegs konsultācijas par aktuālajiem jautājumiem, t.sk. piedāvās datorā pārlūkot pieteikumus dažādiem atbalsta viediem, dos iespēju novērtēt situāciju interesenta saimniecībā, iepazīties ar tehnikas katalogu u.c.
  • Pārtikas un veterinārais dienesta stendā iespēja tikties ar pārtikas un veterinārās jomas ekspertiem un noskaidrot sev svarīgus jautājumus, iepazīt inspektoru aprīkojumu pārtikas pārbaužu veikšanai, uzzināt, kas ir penetometrs, luminometrs, bīdmērs un graduētā lupa, kāpēc pārtikas inspektoram vajadzīgs lukturītis un termometrs, kā arī to, cik sver inspektora soma, dodoties pārtikas pārbaudēs.
  • Valsts zinātniskais institūts “BIOR” izstādē piedāvās iepazīties ar tā pārziņā esošo Akvakultūras pētniecības un izglītības centru. Pētnieki sniegs teorētiskas un praktiskas zināšanas un konsultācijas zivju audzēšanā un ihtiopatoloģijā. Pie institūta pētniekiem izstādes dalībnieki varēs vērsties ar jautājumiem par konkrētu zivju sugu audzēšanas procesu, akvakultūras nozares attīstību Latvijā un citiem sev interesējošiem jautājumiem.
  • Valsts augu aizsardzības dienests sniegs konsultācijas par augšņu agroķīmisko izpēti, datorā demonstrēs pakalpojuma pieteikuma aizpildīšanu, kā arī augšņu agroķīmiskās izpētes digitālās kartes un agroķīmiskās izpētes materiālu. Interesenti varēs saņemt klātienes konsultācijas par augu aizsardzības līdzekļu lietošanas nosacījumiem un ierobežojumiem.
  • Lauksaimniecības datu centrs dzīvnieku īpašniekiem piedāvās praktiskas apmācības un konsultācijas par iestādes tīmekļa vietnes lietošanu – elektronisko ziņojumu ievades sistēmu, pārraudzību un ciltsdarbu, kā arī mājas (istabas) dzīvnieku notikumu paziņošanu un apskati. Speciālisti iepazīstinās ar mobilo lietotņu “e-LDC” un “LDC dati” iespējām.
  • Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra piedāvās informāciju traktortehnikas uzraudzības jomā, t.sk., iepazīties ar e-pakalpojumu piedāvātajām iespējām. Būs iespēja saņemt klātienes pakalpojumus, apmainīt traktortehnikas vadītāja apliecību, veikt traktortehnikas reģistrāciju, pieteikties traktortehnikas tehniskajām apskatēm vai augu aizsardzības līdzekļu iekārtu (smidzinātāju) pārbaudēm u.tml.
  • Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs piedāvās iepazīt kataloga www.novadagarsa.lv izveidoto jauno e-tirgu, kā arī topošās tiešsaistes platformas www.manslauks.lv piedāvājumu saimniecības darbu atvieglošanai, kas tiek radīta, lai saimniekiem atvieglotu nepieciešamo datu uzkrāšanu, uzskaiti un atskaišu gatavošanu.
  • Latvijas Lauksaimniecības universitāte kopstendā būs pārstāvēta ar virkni interesantiem jaunumiem. Lauksaimniecības fakultātes Dzīvnieku zinātnes institūta pētnieki iepazīstinās ar pētījumu rezultātiem par Latvijas lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšanas gaitu, klimatu saudzējošu saimniekošanu slaucamo govju saimniecībās, lauksaimniecības dzīvnieku radīto  SEG un amonjaka emisiju novērtēšanas un uzskaites iespējām un izaicinājumiem. Savukārt LLU un Elektronikas un datorzinātņu institūta zinātnieku izveidotais robota prototips demonstrēs precīzās nezāļu ierobežošanas tehnoloģiju attīstības virzienu. Robots ir aprīkots ar GPS sistēmu un kamerām, lai spētu patstāvīgi pārvietoties pa vagu, atšķirt 6 kultūraugu sugas no nezālēm un veikt nezāļu ierobežošanu ar frēzes un lāzera palīdzību.
  • LLU Malnavas koledža iepazīstinās studētgribētājus ar pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības, profesionālās, arodizglītības, tālākizglītības, neformālās izglītības mācību programmām, kā arī kvalifikācijas piešķiršanu ārpusformālās izglītības ietvaros.
  • LLU Bulduru Dārzkopības vidusskola piedāvās konsultācijas par skolā apgūstamajām mācību programmām. Kopstenda apmeklētāji varēs iepazīt arī unikālu BDV projektu “Latvijas i-dārzs”, kura ietvaros radīts robots, kas pārvietosies skolas dārzā starp augu dobēm, fotogrāfēs un skenēs augus ar dažādām kamerām, lai sekotu līdzi augu attīstībai, darbinās laistīšanas sistēmu, savlaicīgi noteiks slimību un kaitēkļu parādīšanos, informāciju apkopojot datu bāzē.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI