DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde sāk darbu pie DEHIO Latvijas arhitektūras un mākslas pieminekļu rokasgrāmatas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 1. aprīlī Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē (NKMP) noritēja pirmā Böckler Mare Balticum Stiftung, Herdera Institūta un NKMP pārstāvju darba grupas sanāksme, kas veltīta DEHIO Latvijas arhitektūras un mākslas pieminekļu rokasgrāmatas sagatavošanai un izdošanai latviešu un vācu valodās. Rokasgrāmatā, atbilstoši DEHIO ceļvežu principiem un specifikai, iecerēts apkopot jaunāko zinātnisko informāciju par līdz pat 1300 nozīmīgākajiem arhitektūras un mākslas pieminekļiem Latvijā.

Tikšanās laikā Dr. arch. Juris Dambis, prof., Dr. habil. arch. Jānis Krastiņš, Dr. art. Anna Ancāne, prof., Dr. habil. art. Ojārs Spārītis, Dr. phil. Ulrike Nirnbergere (Ulrike Nürnberger), Dr. phil. Dītmārs Pops (Dietmar Popp) un Dr. art. Agnese Bergholde – Volfa (Agnese Bergholde-Wolf) vienojās par nepieciešamo darba gaitu tik apjomīga zinātniska materiāla atlasei un redakcijai, profesionāļu piesaisti aprakstu veidošanai, kā arī institucionālu sadarbības organizēšanu starp kultūras mantojuma organizācijām, zinātniskajiem pētniecības institūtiem, muzejiem, arhīviem un citiem potenciālajiem sadarbības partneriem.

NKMP vadītājs Dr. Juris Dambis uzsver: “Tik nopietna apjoma starptautiska, zinātniska izdevuma tapšana ir liels ieguvums ne tikai Latvijas kultūras mantojuma kopienai, pētniekiem, vēstures interesentiem vai kultūras vērtības cienošiem tūristiem, bet tas ir arī nozīmīgs notikums starptautiskas kultūras mantojuma pētniecības un institucionālas sadarbības kontekstā. NKMP sadarbības projekta ietvaros veiks kultūras mantojuma objektu atlasi, kas tiks iekļauti izdevumā, piesaistīs jomas profesionāļus aprakstu izstrādē, kā arī kontrolēs iesniegto materiālu kvalitāti un atbilstību zinātniskiem kritērijiem.” 

Pirmās sarunas ar Böckler Mare Balticum Stiftung un Herdera Institūtu par DEHIO Latvijas arhitektūras un mākslas rokasgrāmatas izveidi („Dehio-Handbuch der Kunstdenkmäler in Lettland“) aizsākās jau 2019. gadā, bet 2021. gada decembrī tika parakstīts sadarbības līgums, kas paredz rokasgrāmatas sagatavošanu divos posmos. Pirmajā sagatavošanās posmā – iecerēta 100 valsts nozīmes kultūras mantojuma pieminekļu zinātnisku aprakstu sagatavošana un kopējā objektu saraksta izveidošana, iekļaujot sarakstā līdz pat 1300 nozīmīgiem arhitektūras un mākslas pieminekļiem, tajā skaitā vēsturiskajiem pilsētu centriem – pilsētbūvniecības pieminekļiem. Otrajā, galvenajā projekta fāzē plānota zinātnisku aprakstu sagatavošana visiem pārējiem sarakstā iekļautajiem pieminekļiem.

DEHIO Latvijas mākslas un arhitektūras pieminekļu rokasgrāmatas sagatavošana un izdošana ir daļa no Vācijas Kultūras un mediju ministrijas, Herdera institūta un DEHIO asociācijas atbalstīta Böckler Mare Balticum Stiftung projekta – visaptveroša DEHIO Centrāleiropas un Austrumeiropas kultūras mantojuma pieminekļu ceļveža izveides, kas būtu pieejams arī digitāla arhīva veidā. Projekta ietvaros jau sekmīgi izdots DEHIO Polijas mākslas un arhitektūras pieminekļu ceļvedis trijās daļās, kā arī tiek turpināts darbs pie DEHIO Igaunijas mākslas un arhitektūras pieminekļu ceļveža izstrādes. Papildus tiek veidota kultūras mantojuma terminu vārdnīca jeb glosārijs, kas apkopo, skaidro un salīdzina dažādu specifisku terminu lietojumu Vācijā, Polijā, Igaunijā un tagad arī Latvijā. 

Kontekstam: Vēsturiski DEHIO rokasgrāmatu jeb mākslas un arhitektūras pieminekļu ceļvežu izdošanu pagājušā gadsimta sākumā aizsāka mākslas vēsturnieks Georgs Dehio, aprakstot nozīmīgākos mākslas un arhitektūras pieminekļus vāciski runājošās valstīs. Pirmā, piecu sējumu izdevuma izdošana sākās 1905. gadā, sākotnēji iekļaujot tikai mākslas un arhitektūras pieminekļus Vācijā, vēlāk - Austrijā, bet turpinās arī mūsdienās, aptverot arī atsevišķus Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionus.

DEHIO rokasgrāmatas ir gan zinātniski uzziņu avoti, jo apkopo plašu, augstas kvalitātes, zinātnisku informāciju, iekļaujot arī attēlus un plānus, gan tūrisma ceļveži. Rokasgrāmatās alfabētiskā secībā ir iekļauti arhitektūras pieminekļi (atsevišķi apskatot mākslas un tēlniecības darbus, kas tajos atrodas), pilsētu vēsturiskie centri, kā arī atsevišķi apskatāmi mākslas pieminekļi vai kultūras mantojuma objekti, kas neatrodas muzejos un galerijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI