DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Iekšējās drošības birojs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas amatpersonu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes amatpersonu, kura pārsniegusi dienesta pilnvaras, nepamatoti pielietojot fizisku spēku pret kādu privātpersonu.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā Iekšējās drošības birojs guva pierādījumus tam, ka minētā Valsts policijas amatpersona, kuras pienākumos ietilpa sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšana, saņēma izsaukumu saistībā ar konfliktu kādā daudzdzīvokļu namā. Ierodoties pie konflikta iniciatora, minētā Valsts policijas amatpersona, saņemot atteikumu ienākt privātpersonas dzīvesvietā, rīkojās pretlikumīgi, nesamērīgi pielietojot fizisko spēku pret privātpersonu, kā rezultātā tai nodarīti miesas bojājumi. Saistībā ar notikušo, minētā Valsts policijas amatpersona ir atvaļināta no dienesta.

Par bijušās Valsts policijas amatpersonas veikto noziedzīgo nodarījumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess kriminālvajāšanas uzsākšanai par Krimināllikuma 317.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - dienesta pilnvaru pārsniegšana, ja tās saistītas ar vardarbības pielietošanu - izdarīšanu.

Iekšējās drošības birojs 2021. gadā kompetences ietvaros uzsāka 48 kriminālprocesus par Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem un kopumā veica pirmstiesas izmeklēšanu 143 kriminālprocesos. Aizvadītajā gadā prokuratūrai tika nodoti 45 kriminālprocesi un to ietvaros rosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret 99 personām, tai skaitā 62 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām par 134 noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti gan pildot dienesta pienākumus, gan ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika. Aizvadītajā gadā sabiedrība aktīvi ziņoja par amatpersonu iespējami pretlikumīgo rīcību - kopumā Iekšējās drošības birojā tika saņemti un izskatīti vairāk nekā 1100 fizisku un juridisku personu iesniegumi par amatpersonu iespējami izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI