DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Slovēnijas vēstniecības atvēršana Rīgā abām valstīm paver plašākas sadarbības iespējas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 3. februārī oficiālā vizītē Slovēnijas Republikā uzturējās Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Vizītes laikā amatpersonas apmainījās viedokļiem par Latvijas un Slovēnijas divpusējo sadarbību, drošības politiku un sadarbību NATO ietvaros, aktualitātēm Eiropas Savienībā (ES), drošības situāciju Ukrainā un reģionā, ES attiecībām ar Ķīnu, kā arī abu valstu dalību starptautiskajās organizācijās.

E. Rinkēvičs pateicās par Slovēnijas ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā. “Latvija augstu vērtē mūsu valstu divpusējo sadarbību. Esmu pārliecināts, ka Slovēnijas vēstniecības atvēršana Rīgā pavērs vēl plašākas sadarbības iespējas abām valstīm. Slovēnijas dalība NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā ir nozīmīgs ieguldījums Baltijas reģiona drošības stiprināšanā. Ceram uz ilgtermiņa sadarbību,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka šā brīža nestabilajā drošības situācijā Eiropā svarīga ir sabiedroto vienotība dialogā ar Krieviju. Tādējādi ir jāturpina NATO kolektīvās aizsardzības pielāgošanas pasākumi.

Sarunu partneri apmainījās viedokļiem par ES Stratēģiskā kompasa diskusiju Eiropas Savienībā. Ārlietu ministrs pauda nostāju, ka diskusijā par ES Stratēģisko kompasu ir jālīdzsvaro ambīcijas ar iespējām un pieejamajiem resursiem, kā arī jāspēj radīt reālistisks plāns turpmākajai ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas attīstībai.

“Krievija ir atbildīga par Eiropas drošības situācijas apdraudējumu un tai ir jāsper soļi, lai mazinātu spriedzi un tālākus drošības riskus. Eiropas Savienībai ir jāturpina paust nemainīgs atbalsts Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai,” par drošības situāciju teica E. Rinkēvičs.

Runājot par migrācijas plūsmu uz ES un Baltkrievijas robežas, E. Rinkēvičs pateicās Slovēnijai par dzeloņstiepļu dāvinājumu Latvijas un Baltkrievijas robežas nostiprināšanai. Ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka Latvija novēro nelegālo robežšķērsošanas gadījumu pieaugumu.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs informēja, ka Trīs jūru iniciatīvas (TJI) samits un Biznesa forums tiek plānots šā gada 20.21. jūnijā Rīgā. “Slovēnijas pieredze, organizējot 2019. gada samitu un Biznesa forumu, ir ļoti vērtīga. Augsta līmeņa pārstāvība Rīgas samitā no visām Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstīm, stratēģiskajiem partneriem un potenciālajiem sadarbības partneriem ir ļoti būtiska,” sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Oficiālās vizītes ietvaros Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā E. Rinkēvičs tikās ar Slovēnijas Republikas prezidentu Borutu Pahoru (Borut Pahor), Slovēnijas premjerministru Janesu Janšu (Janez Janša), Nacionālas asamblejas prezidentu Igoru Zorčiču (Igor Žorčič), aizsardzības ministru Mateju Toninu (Matej Tonin) un ārlietu ministru Anži Logāru (Anže Logar).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI