DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs A. Pelšs darba vizītē Berlīnē pārrunā drošības situāciju reģionā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 21. decembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs darba vizītē Vācijā tikās ar Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera (Frank Walter Steinmeier) ārpolitikas padomnieku Tomasu Bageru (Dr. Thomas Bagger), jaunievēlētā Vācijas kanclera Olafa Šolca (Olaf Scholz) padomnieci ārlietās un drošības politikā Kristīnu Beinhofu (Christina Beinhoff) un valsts sekretāru Jērgu Kukīsu (Jörg Kukies)

Sarunu partneri pārrunāja aktuālos drošības politikas jautājumus – Krievijas rīcību, koncentrējot militāros spēkus pie Ukrainas robežas un izvirzot ultimātus NATO dalībvalstīm, Baltkrievijas režīma organizēto hibrīduzbrukumu uz ES un NATO ārējās robežas, kā arī aktuālo ES-Ķīnas attiecībās.   

Tikšanās dalībnieki pauda bažas un satraukumu par situācijas eskalāciju uz Ukrainas robežas, vienlaikus norādot, ka diskusijas atbilstošajos dalībvalstu formātos jau notiek un nav pamata apšaubīt stūrakmeņus, uz kā balstās NATO. “Latvija kopā ar citām Rietumvalstīm, kā arī ar ASV un mūsu sabiedrotajiem visos līmeņos brīdina Krieviju, ka situācijas eskalācijai būs nopietnas politiskās un ekonomiskās sekas. NATO un ES rīcībā ir vairāki instrumenti, vienlaikus nepārstāsim aicināt Krieviju de-eskalēt situāciju,” sacīja A. Pelšs.

Valsts sekretārs uzsvēra, ka lai arī situācija uz Baltkrievijas robežas ir šķietami mierīga, tieši Latvija šobrīd izjūt  hibrīduzbrukuma aktīvo fāzi. “Baltkrievijas apzināti organizētais uzbrukums uz ES un NATO ārējās robežas nav beidzies, un mēs nedrīkstam zaudēt modrību. ES dalībvalstīm jāstrādā, lai īstenotu 6. sankciju kārtu.”

Tikšanās laikā tika pārrunātas arī tādas tēmas kā ES Stratēģiskais kompass un NATO stratēģijas izstrāde. Pavasara un vasaras mēnešos sagaidāmas aktīvas diskusijas dalībvalstu starpā par ES drošības un aizsardzības politikai aktuālām tēmām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI