DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” un “Clean R” mājām – atkritumu nešķirotājām, mācīs kā pārstāt mest naudu miskastē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

 Ceturtdien, 9.decembrī SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) un vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” uzsāks vēl nebijušu akciju ar mērķi rosināt cilvēkus šķirot atkritumus un ietaupīt. Nodrošinot visu šķirošanai nepieciešamo, lai būtu ērti šķirot atkritumus dzīvoklī, daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji, kuri nekad nav šķirojuši atkritumus, tiks aicināti ieviest šo paradumu savā ikdienā, lai ne vien kļūtu videi draudzīgāki, bet arī būtiski ietaupītu līdzekļus. Sadzīves atkritumu konteinerā ap 50% atkritumu veido BIO masa, kas būtu šķirojama un izvedama lētāk, bet vēl ap 25% atkritumu ir iepakojums, ko izved vispār bez maksas. Akcentējot iespējas būtiski ietaupīt un mācot, kā to darīt viegli, ceturtdien RNP un “Clean R” uzrunās Maskavas ielas 164. nama iedzīvotājus.

Pasākuma ietvaros RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis un SIA “Clean R” valdes locekļi Guntars Levics un Linda Rirdance dosies pie nama iedzīvotājiem uz mājām, lai dāvinātu īpašus šķirošanas komplektus, kas sniedz iespēju ērti un efektīvi šķirot visus sadzīves atkritumus. Komplektā ir speciāls neliels konteiners BIO atkritumu šķirošanai, somas sausajam iepakojumam, kā arī vēl viena soma stikla iepakojumam. Papildus iedzīvotāji saņems arī informatīvus materiālus latviešu un krievu valodā, kas palīdzēs saprasts, kādi atkritumu veid ir šķirojami.

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis: “Šobrīd izjūtam strauju cenu kāpumu daudzās ikdienas rēķinu pozīcijās, tāpēc būtiska ir katra iespēja, kas ļauj ietaupīt. Jau tagad redzam, ka šķirota iepakojuma – papīra, plastmasas un metāla, kā arī stikla iepakojuma izvešana ir iedzīvotājiem bez maksas, bet maksa par dalīti vāktu bioloģiski noārdāmo atkritumu izmešanu ir līdz pat 40% zemāka nekā par nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanu. Vienlaikus redzam, ka klienti pilnībā neizmanto iespēju ietaupīt, ko sniedz dalīta atkritumu vākšana. Tas ne tikai ļoti būtiski palīdz saudzēt vidi, bet arī samazina ikmēneša izdevumus mājsaimniecībā. RNP jau šobrīd ir ļoti būtiski palielinājis šķirojamo konteineru apjomu savu klientu mājās, tagad svarīgākais, lai iedzīvotāji pierod tos lietot.”

SIA “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics: “Mūsu novērojumi liecina, sadzīves atkritumu konteinerā līdz pat 50% sastāva veido bioloģiski noārdāmi, jeb BIO atkritumi, kas būtu šķirojami, izvedami lētāk un atdodami tālākai pārstrādei. Vēl apmēram 25% sastāva veido sausais plastmasas, papīra, metāla un stikla iepakojums – atkritumu veids, ko šķirotu izvedam bez maksas. Tam klāt pieskaitāms arī tekstils, kuru iedzīvotāji arī var nodot bez jebkādas maksas. Reālais sadzīves atkritumu īpatsvars konteinerā ir ap 15-20% no kopējā apjoma. Summa, ko šķirojot atkritumus var ietaupīt daudzdzīvokļu māja ir skaitāma simtos un nākamajā gadā tā būs vēl lielāka. Šīs akcijas ietvaros mēs konkrētai mājai praktiski parādīsim, cik lielu naudas summu māja var ietaupīt. Esam gatavi nodrošināt ne vien jau sagatavotos info materiālus, bet mājām attālinātā režīmā organizēt arī šķirošanas meistarklases, atbildot uz neskaidriem jautājumiem un palīdzot šķirot ļoti efektīvi. Ticam, ka  redzot ietaupījumu, kas mājai veidosies, šķirošana kļūs par dabisku ieradumu ikvienam, mēs kļūsim videi draudzīgāki un iedzīvotāji pārstās mest ārā naudu, ko var viegli ietaupīt.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI