DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs: Apvienotā Karaliste ir tuvs sabiedrotais Latvijai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 11. oktobrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Anglijas dienvidaustrumos Čīvningā  (Chevening) tikās ar jauno Apvienotās Karalistes ārlietu ministri Elizabeti Trasu (Elizabeth Truss). Puses pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, tostarp cīņu ar dezinformāciju un drošības politikas jautājumus un aktuālos starptautisko attiecību jautājumus. 

Tikšanās laikā E.Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Apvienotā Karaliste ir tuvs sabiedrotais Latvijai. “Latvija ir ieinteresēta meklēt arvien jaunus risinājumus, lai veidotu maksimāli ciešu sadarbību ar Apvienoto Karalisti, tostarp jomās, kas nav aptvertas ar nākotnes attiecību līgumiem,” sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Amatpersonas pārrunāja plānoto divpusējo deklarāciju, kas akcentēs Latvijas un Apvienotās Karalistes prioritārās sadarbības jomas un vienoto izpratni par galvenajiem globālajiem jautājumiem. Puses bija vienisprātis, ka šādas deklarācijas tapšana ir īpaši svarīga un simboliska gan Latvijas un Apvienotās Karalistes diplomātisko attiecību simtgades, gan mūsdienu izaicinājumu un pandēmijas kontekstā. “Esmu pārliecināts, ka mūs gaida ļoti aktīva un veiksmīga sadarbība. Ceru, ka šogad NATO ārlietu ministru sanāksmes ietvaros Rīgā būs labs mirklis parakstīt mūsu divpusējo sadarbības deklarāciju,” uzsvēra E.Rinkēvičs.

“Apvienotā Karaliste Latvijas preču eksportam ir ļoti nozīmīgs tirgus. Neskatoties uz apstākli, ka breksita pārejas perioda beigas mūsu uzņēmējiem ir radījušas papildus administratīvo slogu un izmaksas, tomēr Latvijas uzņēmēju interese par Apvienotās Karalistes tirgu ir saglabājusies. Mēs esam īpaši ieinteresēti veicināt sadarbību jauno tehnoloģiju jomā. Latvija ir piemērota vieta, kur bāzēties Apvienotās Karalistes uzņēmējiem, ja vēlas darboties Baltijas un Ziemeļaustrumeiropas tirgos,” akcentēja E.Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka cieša sadarbība ar Apvienoto Karalisti ir būtiska arī daudzpusējos formātos, īpaši ņemot vērā globālos izaicinājumus. Ministrs pauda atzinību par NB8+ Apvienotās Karalistes sadarbības formātu, ko ir svarīgi turpināt un stiprināt gan politiskā, gan ekspertu līmenī. E.Rinkēvičs izteica atzinību par Lielbritānijas interesi aktīvi piedalīties Trīs Jūru iniciatīvā.

Puses pārrunāja arī cīņu ar dezinformāciju. E.Rinkēvičs pauda gandarījumu par Latvijas ciešo sadarbību ar Apvienoto Karalisti mediju stiprināšanas un cīņas ar dezinformāciju jomā, kā arī pateicās par Apvienotās Karalistes sniegto atbalstu jaunizveidotajai Latvijas Televīzijas multimediju platformai mazākumtautībām. “Mēs esam gandarīti par ciešo sadarbību ar Apvienoto Karalisti, lai stiprinātu neatkarīgos medijus Austrumu kaimiņu reģionā, tostarp kopīgi vadot Austrumu partnerības mediju donoru koordinācijas grupu. Novērtējam Lielbritānijas interesi par Rīgā bāzētās Stokholmas ekonomikas augstskolas izvirzīto baltkrievu žurnālistu apmācību projektu,” pauda Latvijas ārlietu ministrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI