DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ASV vēstniecība piemin 11. septembra terora aktu divdesmito gadskārtu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 11. septembrī ASV vēstniecība Latvijā organizēja piemiņas ceremoniju Vašingtona laukumā, lai pieminētu 20 gadskārtu kopš 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumiem Amerikas Savienotajām Valstīm.

Ar uzrunām un ziedu nolikšanas ceremonijā pie 11. septembra upuru piemiņas plāksnes uzstajās un piedalījās ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

ASV vēstnieka Latvijā Džona Kārvaila uzruna:

"Ārlietu ministra kungs, aizsardzības ministra kungs, mēra kungs un godātie viesi. Amerikas Savienoto Valstu vārdā es vēlos pateikties par jūsu klātbūtni šajā 11. septembra terora aktu atceres divdesmitajā gadadienā.

Pirms divdesmit gadiem šajā dienā, šo briesmīgo teroraktu rezultātā, bojā gāja gandrīz 3000 cilvēku no ASV un 90 citām valstīm. Šodien esam šeit, lai pieminētu šo cilvēku dzīvi, lai mierinātu šo nevainīgo upuru joprojām sērojošās ģimenes un godinātu policistu, ugunsdzēsēju, mediķu un citu pirmās palīdzības sniedzēju varonību, no kuriem daudzi atdeva savu dzīvību, lai glābtu citus.

Mēs esam pateicīgi Latvijas iedzīvotājiem, kuri pirms 10 gadiem izveidoja piemiņas plāksni, atceroties šo traģisko dienu. Plāksnē ir iegravēti dzejnieka, ASV dzejnieku laureāta Billija Kolinsa sarakstītie dzejas vārdi, kuri toreiz mums palīdzēja skumt, un tagad tie palīdz mums atcerēties.

Citāts no dzejoļa: "Names written in the pale sky.
Names rising in the updraft amid buildings.
Names silent in stone.
Or cried out behind a door.
Names blown over the earth and out to sea."
 

Mūsu pulcēšanās šogad ir īpaši sāpīga, jo tā ir pirmā pēc Afganistānas kara beigām. Mēs nekad neaizmirsīsim drosmīgos karavīrus, kuri mēroja ļoti tālu ceļu, lai cīņā ar terorisma novēršanu, upurētu tik daudz. Četri latviešu karavīri šajā cīņā atdeva savu dzīvību, un mēs godinām viņu drosmi un upurēšanos. Mēs nekad neaizmirsīsim Latviju par to, ka tā bija mums līdzās laikā, kad mums bija nepieciešama palīdzība cīņā par mūsu brīvības un dzīvesveida saglabāšanu. Mūsu alianse, mūsu draudzība, ir nesalaužama

Paldies."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI