DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Igaunijas ārlietu ministri pasniedz Valodu balvu Lembitam Vabam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 4. septembrī Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs darba vizītes ietvaros Igaunijā tikās ar Igaunijas Republikas ārlietu ministri Evu Mariju Līmetsu (Eva-Maria Liimets), kuras laikā pasniedza ikgadējo Latvijas un Igaunijas Ārlietu ministriju Valodu balvu. Šogad Valodu balvu saņēma igauņu valodnieks Lembits Vaba (Lembit Vaba).

“Ar gandarījumu varu teikt, ka šī gada balvas laureāts Lembits Vaba ir viens no pazīstamākajiem igauņu valodniekiem Latvijā. Viņš ir viens no ievērojamākajiem mūsdienu baltu un Baltijas jūras somu valodu kontaktu pētniekiem, faktiski vienīgais, kurš plašāk pētījis latviešu valodas ietekmes igauņu valodā. Neapšaubāmi šī gada laureāts ir pelnījis šo balvu par mūža ieguldījumu igauņu un latviešu valodu kontaktu izpētē un veicināšanā, kā arī iepazīstinot ar latviešu valodu un kultūru Igaunijā”, apbalvošanās ceremonijā sacīja E. Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz apstākli, ka šogad ir veiktas izmaiņas Latvijas un Igaunijas Ārlietu ministriju Valodu balvas nolikumā, paplašinot Valodu balvas pretendentu loku. Valodu balvai var pieteikties valodu skolotāji, pasniedzēji, pētnieki, kā arī žurnālisti un valodu apguves projektu organizētāji. Tāpat Valodu balvai var pieteikt daiļliteratūras vai dažādu jomu zinātniskā darba tulkojumus, pētījumus un valodu apguves projektus (tai skaitā žurnālistikas pārraidi, rakstu vai raidījumu par valodas veicināšanu).

Informācijai

Lembits Vaba ir igauņu valodnieks, kas lielu savu profesionālās dzīves daļu veltījis latviešu un igauņu valodu attiecību un aizgūto vārdu pētījumiem un tulkošanai, izstrādājot divus apjomīgus pētījumus. L.Vaba aktualizējis arī valodu kontaktu teorētiskos jautājumus – latviešu aizguvumu fonētisko, morfoloģisko un semantisko adaptāciju igauņu valodā, norādot uz skaņu atbilsmēm un pārmaiņu likumībām. 2015. gadā tika izdota L.Vabas grāmata “Sõna sisse minek” jeb “Ievadot vārdu”, kas lielākoties veltīta lingvistiskiem kontaktiem starp somu un baltu valodām, pievēršoties igauņu un latviešu valodai. 2019. gadā Lembits Vaba saņēma Latvijas Atzinības krustu un tika iecelts par ordeņa kavalieri.

Valodu balva par ieguldījumu latviešu un igauņu valodu popularizēšanā tika pasniegta jau divpadsmito reizi. Valodu balvas mērķis ir abu valstu divpusējās sadarbības stiprināšana, veicinot latviešu un igauņu valodas apguvi un izmantošanu, latviešu-igauņu un igauņu-latviešu tulkotāju aktivitāti daiļliteratūras, politisko, zinātnisko un citu tekstu tulkošanā, kā arī lai sekmētu latviešu un igauņu valodu pētnieku un valodas skolotāju ieguldījumu latviešu valodas popularizēšanā Igaunijā un igauņu valodas popularizēšanā Latvijā. Valodu balvas vērtība ir 3000 eiro, un tās fondu veido vienlīdzīgi Latvijas un Igaunijas Ārlietu ministriju ieguldījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI