DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre vērš Eiropas Parlamenta uzmanību uz Baltkrievijas mērķtiecīgo hibrīduzbrukumu ES

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 2. septembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas sanāksmē, kuras laikā notika viedokļu apmaiņa par situāciju pie ES ārējās robežas ar Baltkrieviju. Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka Eiropas Savienība piedzīvo bezprecedenta un klaju Aleksandra Lukašenko režīma hibrīduzbrukumu Eiropas Savienībai (ES).

Latvijas, Lietuvas un Polijas pārstāvji vērsa deputātu uzmanību uz faktu, ka Baltkrievija izmanto migrāciju kā politisku ieroci un padara trešo valstu pilsoņus par savas politikas instrumentu. Tāpat tika uzsvērts, ka Baltkrievijas režīms veic arī plašu dezinformācijas kampaņu, lai maldinātu sabiedrību, radītu apjukumu un diskreditētu demokrātiskas sabiedrības vērtības ar tālejošāku mērķi destabilizēt drošības situāciju reģionā.

“Režīms ir apzināti izvēlējies izvērst hibrīduzbrukumu kā pretreakciju mūsu aicinājumiem pēc demokrātiskām pārmaiņām Baltkrievijā un mudinājumiem organizēt brīvas un atklātas prezidenta vēlēšanas. Šī agresīvā Baltkrievijas varasiestāžu rīcība rada nopietnus riskus Latvijas un ES drošībai. Lukašenko režīma mērķis ir destabilizēt situāciju reģionā, lai panāktu ES politikas maiņu. A. Lukašenko vēlas, lai atceļam sankcijas un lai pārtraucam atbalstīt Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību. Šī uzbrukuma neatņemama sastāvdaļa ir dezinformācija,” uzrunājot Eiropas Parlamenta Ārlietu komisiju, teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre skaidroja, ka cilvēki no trešajām valstīm, piemēram, Irākas, ar viltus solījumiem tiek pamudināti ierasties Baltkrievijā. Šīm personām ir Baltkrievijas izsniegtas oficiālas tūrisma vīzas, šos ceļojumus organizē Baltkrievijas oficiālās tūrisma kompānijas, cilvēki tiek izmitināti Baltkrievijas valsts viesnīcās un vēlāk novirzīti uz ES robežu. Baltkrievijas varasiestādes bieži atņem šiem cilvēkiem ceļošanas dokumentus un liedz atgriezties savā izcelsmes valstī, kā to liecina, piemēram, Latvijas kontakti ar Irāku. “Lukašenko režīma darbība ir ļoti ciniska, jo tiek izmantoti visneaizsargātākie cilvēki, sievietes un bērni,” uzsvēra Z. Kalniņa-Lukaševica.

Lai novērstu šo uzbrukumu, ES kopā ar līdzīgi domājošām valstīm ir jāturpina spiediens uz Lukašenko režīmu, piemērojot papildu sankcijas, tostarp pret Baltkrievijas oficiālo aviokompāniju Belavija, norādīja parlamentārā sekretāre. ES dalībvalstīm un institūcijām ir jāturpina mudināt trešās valstis novērst viņu pilsoņu iesaistīšanu šajā Baltkrievijas operācijā. Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka ES ir jāturpina atbalsts Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgajiem medijiem.

Kā vēl vienu darbības virzienu Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre pieminēja nepieciešamību ES izstrādāt rīcības kopumu, kas ļautu stāties pretī daudzveidīgiem hibrīddraudiem un stiprināt ES noturību pret tiem.

Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas domapmaiņas laikā tika pausts spēcīgs atbalsts vienotai un solidārai ES atbildei Lukašenko režīma radīto hibrīdapdraudu apstākļos.

Sēdi vadīja Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Deivids Makalisters (David McAllister), un tajā kā ziņotāji piedalījās arī Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Mants Adomens (Mantas Adomenas), Polijas pastāvīgais pārstāvis ES Andrejs Sados (Andrzej Sados) un Eiropas Ārējās darbības dienesta direktora vietnieks Krievijas, Austrumu partnerības, Centrālāzijas, reģionālās sadarbības un EDSO jautājumos Luks Deviņe (Luc Devigne).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI