DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Izstrādāti video par dienas centriem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemgalē drīzumā pilnvērtīgu darbu uzsāks Jelgavas novada dienas aprūpes centrs “UPE” un Auces novada daudzfunkcionālais dienas centrs “Baltā māja”. Par abu izveidi un nākotnes plāniem izstrādāti informatīvi video, kas demonstrēti Zemgales plānošanas reģiona īstenotā projekta “Daudzfunkcionālo centru – vietējās kopienas sociālās iekļaušanas un izaugsmes veicinātāju attīstība (LLI-425, OCTOPUS)” pieredzes apmaiņas pasākumā.

Uzticies, palīdzi un esi – šie vārdi iekļauti Jelgavas novada dienas centra nosaukumā “UPE”, kas atrodas Lielplatones pagastā un kas savu darbību pilnībā uzsāks 2022. gada janvārī. Ikdienas dažādās nodarbības centrā ietvers ēdiena gatavošanu, vingrošanu, rokdarbus, tematiskas aktivitātes, kā arī konsultācijas ar speciālistiem. Pašlaik centrs “UPE” vēris durvis sensorajai istabai, kas ir atsevišķs sociālais pakalpojums, nodalīts no dienas aprūpes centra un pieejams dažādu mērķgrupu cilvēkiem.

Ar līdzīgām iestrādēm, bet vēl plašāku sociālo pakalpojumu klāstu Jelgavas novada pašvaldība deinstitucionalizācijas projekta ietvaros izveidojusi daudzfunkcionālo centru Kalciemā. Centrā “Laipa” iekļauts dienas aprūpes centrs, grupu dzīvokļi, arī speciālas darbnīcas darba prasmju apgūšanai. Arī šeit strādā sensorā istaba, kas gan pieejama centra pastāvīgajiem klientiem. Praktisku apmācību rezultātā visi atbalsta instrumenti ļauj sabiedrībā iekļauties cilvēkiem, kas līdz šim bijuši izolēti un viņu izpratne par sadzīves lietām liegusi adaptēties tā, lai dzīvotu patstāvīgi.

Savukārt Auces daudzfunkcionālais dienas centrs “Baltā māja” strādās, lai nodrošinātu vietējiem iedzīvotājiem vietu, kur lietderīgi pavadīt laiku, jo it īpaši bērniem un jauniešiem pēc skolas pietrūkst vietas, kurp doties. Līdz šim Aucē nav bijis dienas centrs, un šis būs daudzfunkcionāls, jo šeit piedalīties dažādās nodarbēs būs iespējams gan bērniem un jauniešiem, gan senioriem un cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Daudzfunkcionālajā dienas centrā būs iespējams uzlabot savas datorprasmes, kulinārās dotības, spēlēt galda un video spēles, kā arī saņemt dažādus pakalpojumus un palīdzību būtiskos jautājumos. Šeit arī ir veltīta un jau daļēji aprīkota telpa fizioterapeita pakalpojumiem, virtuves iekārta, datora komplekts, projektors un citas noderīgas ierīces. Tāpat projekta ietvaros ir iegādāta grafiskā dizaina planšete, dāvinājumā saņemti molberti, kas ļaus dienas centrā norisināties arī dažādām mākslas nodarbībām.

Kā uzsver ZPR projekta vadītāja Ieva Zeiferte, daudzfunkcionālie sociālo pakalpojumu centri ir saprātīgs risinājums nelielām apdzīvotām vietām, jo, apvienojot zem viena jumta administratīvos, speciālistu, aprīkojuma un telpu resursus, tiek nodrošināti sociālie pakalpojumi vairākām mērķa grupām. Projekts OCTOPUS, kas tulkojumā nozīmē ASTOŅKĀJIS, ir vēsts uz šādu centru attīstību reģionos.

Abi video ir pieejami vietnē YouTube.com:

Projekts “OCTOPUS” tiek īstenots Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2014-2020, tas tiks īstenots no 2020. gada jūnija līdz 2022. gada jūnijam. Projekta kopējais budžets ir 705 573,37 EUR (t.sk. ERAF finansējums 599 737,33 EUR).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI