DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas dome sniedz palīdzību Merķeļa ielas ugunsgrēkā cietušajiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas domes iestādes ir sniegušas un turpinās sniegt palīdzību cietušajiem vai bez pajumtes palikušajiem saistībā ar ugunsgrēku Rīgā, Merķeļa ielā 8. Saistībā ar traģēdiju pašvaldībā arī sākta iestāžu līdzšinējās rīcības detalizēta izpēte. Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis uzsver, ka uzdos apkopot informāciju par to, vai pašlaik pašvaldības teritorijā ir konstatēti līdzīgā veidā ekspluatēti dzīvokļi, iekārtojot tajos nelegālus hosteļus.

Tāpat M.Staķis ir rosinājis un uzdevis sākt veidot starpinstitūciju darba grupu, iesaistot Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu, Iekšlietu ministriju, Būvniecības valsts kontroles biroju un pašvaldību, lai izvērtētu potenciālos riskus citās adresēs, kurās ir aizdomas par nelegālu hosteļu iekārtošanu, un to kādas izmaiņas ir nepieciešamas normatīvajos aktos un valsts un pašvaldības iestāžu sadarbībā, lai samazinātu līdzīgu traģēdiju atkārtošanās riskus.

Dienestiem nepieciešamas lielākas pilnvaras, lai varētu ne tikai piemērot sodus, bet arī reāli pārtraukt šādu vietu darbību. Vienlaikus atbildīgajām iestādēm paralēli jāvērtē savā pakļautībā esošo institūciju līdzšinējās rīcības atbilstība – tā uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs. “Redzam, ka nelegālas uzņēmējdarbības sekas var būt ļoti traģiskas. Ne tikai krāpšanās ar nodokļiem, bet arī zaudētas dzīvības. Ir nepieciešama strauja rīcība, lai dienestiem dotu plašākas pilnvaras vērsties pret šādiem nelegālas “uzņēmējdarbības” veicējiem,” – tā uzsver M.Staķis.

Merķeļa ielas 8 dzīvokļi bija Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) regulārajā maršrutā. RPP ir arī informācija par vairākkārtēju narkotiku lietošanu šajā adresē, un Valsts policijas lietvedībām saistībā ar šiem gadījumiem. Par situāciju šajā adresē RPP sniegusi informāciju arī VUGD, Valsts policijai un Valsts ieņēmumu dienestam.

Šajā adresē vairākkārt sodus piemērojusi arī RPP. Kopumā piemēroti 17 sodi par smēķēšanu koplietošanas telpās, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, dzīvošanu bez deklarētas adreses, masku nenēsāšanu u.c. Sākti pieci procesi par masku nenēsāšanu. RPP saņemti 16 izsaukumi par trokšņošanu, dzeršanu un kautiņiem, un ko ir arī attiecīgi reaģēts.

18.martā RPP sniedza informāciju Valsts ieņēmumu dienestam par darījumu apliecinošu dokumentu neizsniegšanu (strādāšana bez kases aparāta), kā arī iespējamu nodarbināšanu bez darba līgumiem.

Rīgas Būvvalde apskates laikā 13.01.2021. konstatēja, ka Merķeļa ielā 8, dzīvokļos nr. 21 un 22, ir izbūvēti vairāki numuriņi. Būvvalde lika nekavējoši pārtraukt neatbilstošu telpu ekspluatāciju, un sešu mēnešu laikā novērst patvaļīgās būvniecības sekas. Ja nav konstatēts tūlītējs apdraudējums cilvēkiem (kā, piemēram, sabrukšanas draudi nestabilu konstrukciju dēļ vai tamlīdzīgi), Būvvalde vispirms izsaka brīdinājumu un liek novērst trūkumus. Šāds brīdinājums īpašniekam izteikts. Būvvalde šādos gadījumos pēc noteikta laika veic atkārtotu apsekošanu, un gadījumos, ja netiek ievērota prasība pārtraukt ekspluatāciju, Būvvalde var lemt par papildus līdzekļu piemērošanu, nodrošinot neiekļūšanu objektā. Merķeļa ielā 8 vēl nebija noslēdzies pieļauto pārkāpumu novēršanas termiņš.

Rīgas dome ziņo, ka kopumā no ēkas evakuēti 24 cilvēki, tika nodrošināts “Rīgas satiksmes” autobuss, kur uzturēties evakuētajiem. Sešiem evakuētajiem cilvēkiem bija nepieciešama izmitināšana, ko Rīgas pašvaldība arī nodrošināja.

Savukārt uzņēmums “Rīgas satiksme” informē, ka 15. maršruta trolejbuss virzienā uz centru brauc līdz Gogoļa/Turgēņeva ielu krustojumam, tad tiek novirzīts pa Turgēņeva ielu uz Gaiziņa ielu un tālāk atpakaļ uz Višķu, kā rezultātā tiek izlaistas vairākas pieturvietas. Trolejbusi, kas aprīkoti ar dīzeļģeneratoru un autobusi, pēc iespējas tiek novirzīti pa A.Čaka ielu. 17. trolejbuss kursē līdz pieturvietai “Brīvības piemineklis” un atpakaļ uz Purvciemu. Par jaunākajām izmaiņām sabiedriskā transporta satiksmē var uzzināt vietnē rigassatiksme.lv un uzņēmuma sociālo tīklu kontos.

Ja šobrīd cietušajiem ir nepieciešama kāda palīdzība, piemēram, apģērbs, pārtikas pakas, dokumentu atjaunošana, vai vēl kāds cits sociālais atbalsts,  cietušie aicināti rakstīt uz e-pastu: soc@riga.lv. Cietušie aicināti vērsties Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajā centrā “Avoti” (Avotu iela 31/2) vai zvanīt pa tālruni 67037695.

Ārvalstnieki saziņai ar Rīgas Sociālo dienestu aicināti vērsties nevalstiskajā organizācijā Fondā "Make Room", un izmantot papildus iespēju konsultēties ar nosūtot neskaidros jautājumus uz e-pasta adresi - help@makeroomeu.com vai zvanīt pa tālruni  27422525. Ārvalstnieki jau sākuši saziņu, un fonda pārstāvji tālāk komunicē ar Rīgas Sociālo dienestu.

Saistībā ar Merķeļa ielā notikušo ugunsgrēku ir izveidots vienotais tālruņa numurs +371 67829250 un e-pasta adrese: cietusie@riga.vp.gov.lv Piederīgajiem zvanot vai rakstot, iespējams noskaidrot aktuālo informāciju saistībā ar ugunsgrēkā bojā gājušajiem.

Neskaidrību gadījumos informāciju var iegūt zvanot pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055. Papildus informāciju par sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem pilsētā var iegūt Labklājības departamenta mājas lapā: ld.riga.lv.

Pabalsta krīzes situācijā apmērs vienai personai ir līdz valsts noteiktajai minimālajai mēneša darba algai, ģimenei – līdz divām valsts noteiktajām minimālajām mēneša darba algām. Iesniegums par pabalstu jāadresē Rīgas Sociālajam dienestam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI