DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Rīgas satiksme” ieviesīs koda biļetes viedtālruņos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 26.aprīlī, Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti apstiprināja grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos, kas paredz paplašināt abonementa biļetes definīciju, paredzot, ka biļete var tikt ielādēta arī mobilajā lietotnē.

Koda biļetes būs jauns norēķinu veids “Rīgas satiksmes” sabiedriskajā transportā, kas ļaus klientiem veikt norēķinus par braucieniem ar viedtālruni tiešsaistes režīmā. Jaunais biļešu veids darbosies paralēli esošajai e-talonu sistēmai.

“Koda biļetes ir solis pretim mūsdienīgam, funkcionālam un elastīgam biļešu klāsta piedāvājumam. Sabiedriskā transporta pasažieriem biļešu iegāde būs daudz ātrāka un ērtāka, kā arī vairs nebūs vajadzība izmantot skaidru naudu. Patlaban tiek veikts rūpīgs darbs pie šo biļešu veida sistēmas testēšanas, lai nākotnē to varētu papildināt, kā arī pielāgot vienotajai biļešu sistēmai,” sacīja Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks.

Lai lietotu biļeti viedtālrunī, būs nepieciešams uzstādīt mobilo lietotni. Šajā lietotnē tiešsaistes režīmā varēs iegādāties vienreizējo brauciena biļeti un izmantot to, aktivizējot sabiedriskā transportlīdzekļa salonā, kur būs izvietots katram transportlīdzeklim unikāls kvadrātkoda identifikators. Gadījumā, ja transportā iekāps kontrolieris, pasažieris atvērs lietotni, kur būs redzama aktivizētā biļete, un uzrādīs to kontrolierim.

Šis jauninājums ļaus samazināt biļešu iegādei nepieciešamo laiku, novērsīs biļešu pieejamības un izmantojamības neērtības mazumtirdzniecībā, turklāt norēķiniem par sabiedriskā transporta izmantošanu nebūs nepieciešama skaidra nauda.

Mobilajā lietotnē esošās biļetes derīguma termiņš būs trīs mēneši, atšķirībā no citām abonementa biļetēm, kuru derīguma termiņš ir 12 mēneši. Šāds termiņš noteikts sakarā ar nepieciešamību pielietot papildu drošības pasākumus attiecīgās biļetes datu nesējā, mazinot iespēju mobilajā lietotnē ierakstītās informācijas par biļetes kodu dešifrēšanu, tālāku pavairošanu vai simulāciju, kā arī ar nepieciešamajiem tehniskajiem resursiem iegādāto biļešu datu uzglabāšanai un uzturēšanai risinājuma ietvarā realizētajās informācijas sistēmas datubāzēs.

Jau ziņots, ka, paplašinot sabiedriskā transporta biļešu iegādes un lietošanas iespējas, definēta lietotāju grupa ir uzsākusi koda biļetes lietojamības testus ar mērķi pārbaudīt jaunā veida biļetes lietojamību reālos apstākļos, kas ietver biļetes aktivizēšanu transporta līdzeklī un kontroli.

Koda biļetes platformas izstrāde tika uzsākta 2020. gada nogalē, un tā tiek veidota kā atvērta sistēma, lai šādas biļetes pārdošanu varētu nodrošināt pēc iespējas plašs pakalpojuma sniedzēju (pārdevēju) loks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI