DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

2021. gada pirmā Diasporas konsultatīvās padomes sēde

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

gada 26. martā notika Diasporas konsultatīvās padomes (DKP) sēde, kurā DKP priekšsēdētāja, speciālo uzdevumu vēstniece Elita Gavele pateicās visiem padomes dalībniekiem par aktīvu darbu aizvadītājā 2020. gadā, un izteica cerību, ka arī turpmāk būs tikpat ieinteresēta un aktīva līdzdalība visos ar diasporu saistītajos jautājumos. E. Gavele atzinīgi novērtēja diasporas organizācijas par nenogurstošu darbu latviskuma uzturēšanā, neraugoties uz COVID-19 situāciju un klātienes pasākumu ierobežojumiem. 

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja DKP pārstāvjus par Augstskolu likuma grozījumu virzību Saeimā un vairāku diasporas organizāciju vēstulēs paustajiem priekšlikumiem likuma pilnveidei. Parlamentārā sekretāre atbalstīja diasporas organizāciju aicinājumu pilnveidot Augstskolu likuma normas, lai ļautu plašāk iesaistīt augsti kvalificētus un pieredzējušus diasporas pārstāvjus darbā Latvijas augstākās izglītības iestādēs, tostarp docentu, asociēto profesoru un profesoru amatos. DKP konceptuāli vienojās nākt klajā ar kopīgu rezolūciju, paužot atbalstu izstrādātajiem priekšlikumiem nolūkā darbam Latvijas augstākās izglītības un zinātnes institūcijās piesaistīt arī atbilstošu starptautisku pieredzi ieguvušus Latvijas izcelsmes akadēmiskos spēkus. Konkursos uz akadēmiskiem amatiem būtu jādod iespēja pieteikties kvalificētiem diasporas pārstāvjiem no visas pasaules, t.sk. no tām attīstītajām valstīm, kurās ir atšķirīga akadēmiskās karjeras formālā gaita.

Pēc diasporas organizāciju lūguma informēt par iespējām diasporai balsot 2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa sniedza visaptverošu ieskatu par balsošanas iespējām ārvalstīs, iepazīstinot ar praktiskajiem aspektiem.

Klātesošos uzrunāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta pārstāve Dace Ziediņa un informēja par reģionālo remigrācijas koordinatoru darba rezultātiem 2020. gadā un izaicinājumiem Covid-19 ietekmē. Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sekretariāta direktora vietnieks Reinis Lasmanis iepazīstināja ar SIF administrētajām programmām diasporas atbalstam.

Kultūras ministrija iepazīstināja ar priekšlikumiem par bērnu un jauniešu diasporas nometnēm, aicinot DKP pārstāvju piedalīties “prāta vētrā” 8. aprīlī plkst. 11.00, lai rastu risinājumu izaicinājumiem diasporas nometņu organizēšanā.

Amerikas Latviešu apvienības priekšsēdis Pēteris Blumbergs un organizācijas “Daugavas Vanagi” pārstāvis Aivars Sinka iepazīstināja ar pārstāvēto diasporas organizāciju darbu 2020. gadā un uzdevumiem 2021. gadā. DKP priekšsēdētājas vietnieks Miks Muižarājs informēja par virzību, izstrādājot attālinātā darba ceļa karti, kas dotu iespēju diasporai veikt attālinātu darbu Latvijā.

Sēdēs laikā notika divu rotējošo padomes pārstāvju vēlēšanas. Jaunievēlēto pārstāvju – Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs un biedrība “Latvieši.com” – pilnvaru termiņš padomē būs viens gads – no 2021. gada 12. jūlija līdz 2022. gada 11. jūlijam.

Informācijai

Diasporas konsultatīvā padome ir padomdevēja institūcija, kuras mērķis ir veicināt saskaņotu diasporas politikas izstrādi un tās ikgadējo prioritāšu noteikšanu, kā arī diasporas politikas īstenošanu un novērtēšanu. Diasporas konsultatīvās padomes darbības pamatprincipi ir noteikti Diasporas likumā, kas stājās spēkā 2019. gada 1. janvārī. Diasporas konsultatīvā padome tika izveidota 2019. gada 14. maijā.

Padomē darbojas pārstāvji no Ārlietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Labklājības ministrijas, Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, Sabiedrības integrācijas fonda, Saeimas Ārlietu komisijas, Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas, Valsts kancelejas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, biedrības "Ar pasaules pieredzi Latvijā", Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas, organizācijas "Daugavas Vanagi" centrālās valdes, Pasaules Brīvo latviešu apvienības, Amerikas latviešu apvienības, Eiropas latviešu apvienības, Dienvidamerikas un Karību latviešu apvienības, Krievijas latviešu kongresa, Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē, kā arī Latviešu nacionālās apvienības Kanādā. Pašreiz padomē darbojas arī divi nepastāvīgie pārstāvji – Latviešu ārstu un zobārstu apvienība un portāls “Baltic-Ireland.ie”, kuru pilnvaru termiņš noslēdzas 2021. gada 11. jūlijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI