DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Ungārijas gaidāmā prezidentūra Eiropas Padomē notiek laikā, kad jāaizstāv eiropeiskās vērtības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

5. martā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Ungārijas ārlietu un tirdzniecības lietu ministru Pēteru Sijjārto (Péter Szijjárto), lai pārrunātu prioritātes gaidāmajā Ungārijas prezidentūrā Eiropas Padomē (EP) un citus starptautiskus jautājumus.

Ungārija rotācijas kārtībā pārņems prezidentūru Eiropas Padomē š. g. maijā. Valsts prezidents atzina, ka Ungārijas gaidāmā prezidentūra notiek laikā, kad jāaizstāv eiropeiskās vērtības, tādēļ E. Levits vēlējās uzzināt vairāk par Ungārijas plāniem attiecībā uz prezidentūru. P. Sijjārto izklāstīja savu ieceri prezidentūras laikā pievērst uzmanību ģimenes vietai sabiedrībā un kristietības ietekmei uz Eiropas kultūrvēsturisko telpu. Ungārija arī dalīsies savā pieredzē un pieejā demogrāfisko jautājumu risināšanā, vienlaikus atzīstot uzskatu un valstu uzbūves dažādību Eiropā.

Valsts prezidents pateicās P. Sijjārto par Ungārijas ieguldījumu Latvijas drošībā ar savu atkārtoto dalību NATO gaisa patrulēšanas misijās Baltijas valstu gaisa telpā. Ministrs apliecināja pilnīgu izpratni un pauda atbalstu Baltijas valstu drošības stiprināšanai, kā arī stāstīja par praktisko sadarbību ar Krieviju.

Tika pārrunāta abu valstu līdzdalība ANO, diskutējot arī par nevalstisko organizāciju lomu valsts politikas veidošanā un reliģisko brīvību globālā mērogā.

Tāpat tika apspriestas Višegradas valstu aktualitātes, jo nupat, 15. februārī, Višegradas valstu grupa, ko veido Polija, Ungārija, Čehija un Slovākija, atzīmēja savu 30. gadadienu. P. Sijjārto atzīmēja, ka Ungārijai atsevišķos jautājumos Višegradas grupa ir svarīga sadarbības platforma.

Valsts prezidents un Ungārijas ārlietu un tirdzniecības lietu ministrs diskutēja arī par Trīs jūru iniciatīvu. Abi bija vienisprātis, ka tai ir jābūt platformai, caur ko var īstenot iztrūkstošos savienojumus starp Eiropas ziemeļiem un dienvidiem transporta, enerģētikas un digitālajā infrastruktūrā. Tāpat Trīs jūru iniciatīva stiprina reģiona transatlantiskās saites ar ASV.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI