DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Plešs: dabas aizsardzības institucionālās reformas ietvaros jāstiprina dabas izglītības funkcija

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) iepazinies ar ministrijas darba grupas līdzšinējiem priekšlikumiem par dabas aizsardzības institucionālo reformu un kā nākamo soli tās īstenošanā definējis dabas izglītības funkcijas stiprināšanu. Savukārt, lai rastu optimālāko risinājumu dabas kontroles funkcijas pilnveidošanai un nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzlabošanai, ministrija veiks ārēju auditu.

Dabas izglītības funkcija jāstiprina, izmantojot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM)  un iestāžu rīcībā esošos resursus, kā arī attīstot jaunus virzienus dabas izglītībā, lai paplašinātu sasniedzamo mērķauditoriju un virzītos uz dabas zināšanās balstītu sabiedrību. Piedāvātais risinājums ir veidot vienotu tehnoloģiski modernu dabas izziņas iestādi– Dabas centru, kas tiktu balstīts uz NBD, NDM un DAP dabas centru bāzes. Dabas kontroles funkcijas pilnveidošanai un nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzlabošanai, ko īsteno DAP, nepieciešams attīstīt vienotu metodisko pieeju un efektīvāk jānodrošina reģionālā sadarbība DAP ietvaros. Ņemot vērā VARAM Iekšējā audita departamenta veiktos izvērtējumus iepriekšējo trīs gadu periodā, kā arī Valsts kontroles konstatēto, ministrija veiks DAP funkciju ārēju auditu, pēc kura rezultātiem lems par optimālo risinājumu. Tāpat tiek plānota atsevišķu funkciju apmaiņa starp VVD un DAP ar mērķi uzlabot kopējo kontroles un darba efektivitāti, par ko jau spriests darba grupā.  

Ministrs Plešs: “Iestādēm apvienojot zināšanas un pieredzi vienotā Dabas centrā, nodrošināsim būtisku pienesumu sabiedrības izglītošanā dabas aizsardzības jomā. Jo zinošāka ir sabiedrība par norisēm dabā, jo dabai draudzīgākus lēmumus tā tiecas pieņemt. Tāpat, veicot īpašu auditu, nonāksim pie risinājumiem, kas nodrošinās efektīvāku DAP darbību kopumā, it īpaši panākot uzlabojumus dabas kontrolē un nekustamo īpašumu apsaimniekošanā. ”


VARAM kopš 2019.gada novembra strādā pie dabas aizsardzības institucionālās reformas īstenošanas. Reorganizācijas mērķis ir stiprināt dabas aizsardzības un izglītības funkciju un novērst gadījumus, kad iestāžu atbildības dublējas, kā arī veidot priekšnosacījumus, lai iestādes var veikt kopīgus iepirkumus un izmantot tehniskos resursus. 

Piektdien, 19.februārī, ministrs tiksies ar jauno Vides konsultatīvo padomi, un dabas institucionālā reforma būs viens no sanāksmes jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI