DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts vērtības

Rīgas pilī godinās Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure simtgadi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 26. janvārī, aprit 100 gadu kopš Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure. Valsts prezidenta kanceleja vēsturisko notikumu godinās ar vairākām aktivitātēm – svinīgu karogu pacelšanu pie Rīgas pils, Valsts prezidenta un ārlietu ministra uzrunām, tiešsaistes apsveikumiem no Francijas, Itālijas, Beļģijas, Lielbritānijas un Japānas līderiem. Savukārt teju visās Latvijas baznīcās plkst. 18.00 – brīdī, kad pirms 100 gadiem šajā laikā diplomāti uzzināja par starptautisko Latvijas atzīšanu, – skanēs zvanu skaņas.

“Pirms 100 gadiem pēc neatlaidīgiem Latvijas diplomātu pūliņiem divu gadu garumā I Pasaules kara uzvarētāji jeb Antantes valstis – Lielbritānija, Beļģija, Francija, Itālija un Japāna – pieņēma lēmumu par Latvijas starptautisku atzīšanu. Šajā dienā Latvija tika atzīta par starptautisko tiesību subjektu un kļuva par pilntiesīgu un līdzvērtīgu pasaules valstu saimes dalībnieci. Tas bija nozīmīgs brīdis mūsu tautas vēsturē – noslēdzās Latvijas valsts dzimšana un piepildījās mērķis, par ko sapņoja mūsu valsts dibinātāji,” norāda Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

Lai godinātu Latvijas Republikas pirmā ārlietu ministra, ievērojamā politiķa un diplomāta, kurš sekmēja Latvijas starptautisko de iure atzīšanu, piemiņu, pirmdien, 25. janvārī, plkst. 15.30 Valsts prezidents Egils Levits un Ingrīda Meierovica kundze noliks ziedus pie Zigfrīda Annas Meierovica pieminekļa Tukuma vecpilsētā.

Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure simtgades rītā, 26. janvārī, plkst. 8.30 laukumā pie Rīgas pils svinīgi tiks pacelti piecu toreizējās Antantes valstu – Beļģijas, Francijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas – karogi.

Savukārt plkst. 14.00 Rīgas pilī notiks svinīgs tiešsaistes pasākums, kurā piedalīsies Valsts prezidents Egils Levits un tiešsaistē no Parīzes ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Pasākumā tiks demonstrēti arī piecu Antantes valstu līderu – Itālijas prezidenta Serdžo Matarellas, Francijas prezidenta Emanuela Makrona, Apvienotās Karalistes premjerministra Borisa Džonsona, Japānas premjerministra Jošihides Sugas un Beļģijas premjerministra Aleksandera De Kro – videoapsveikumi Latvijai. Tāpat pasākumā uzrunu teiks Latvijas ANO jauniešu delegāte Natālija Knipše, savukārt muzikālu apsveikumu sniegs pianists Vestards Šimkus. Norises laikā būs iespējams noskatīties unikālu Ārlietu ministrijas veidotu videoklipu sēriju par godu nozīmīgajai gadskārtai, kā arī stāstu par Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure vēsturi un nozīmi. Pasākums tiešraidē būs skatāms LSM.lv portālā latviešu un angļu valodā.

Lai atzīmētu 100. gadadienu kopš dienas un stundas, kad Latvijas diplomāti Parīzē saņēma vēsti par Latvijas atzīšanu de iure, Valsts prezidents Egils Levits arī aicinājis visu kristīgo konfesiju dievnamus 26. janvārī plkst. 18.00 skandēt baznīcu zvanus. Aicinājumam atsaukušies visu lielāko kristīgo konfesiju pārstāvji – luterāņu, katoļu, pareizticīgo, vecticībnieku un baptistu draudzes, kā arī Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja draudze un armēņu Apustuliskā draudze.

Valsts prezidenta kanceleja aicina ikvienu sekot līdzi Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure simtgades pasākumiem tīmekļvietnē www.president.lv, Valsts prezidenta Facebook, Twitter un Instagram kontos, kā arī LSM.lv portālā latviešu un angļu valodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI