DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Vitenbergs: mums jārada īpaši droši iepirkšanās apstākļi senioriem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai mazinātu Covid-19 infekcijas izplatības riskus tirdzniecības vietās senioriem, kas atbilst augstai infekcijas riska grupai, Ekonomikas ministrija aicina tirdzniecības nozares uzņēmumus būt sociāli atbildīgiem un īstenot īpašus pasākumus senioru drošākas iepirkšanās organizēšanai; savukārt pircējus aicinām respektēt un ievērot senioriem piešķirtās priekšrocības!

“Nolūkā mazināt Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā, valdība ieviesusi dažādus drošības pasākumus, tostarp tirdzniecības vietās – sejas aizsargmasku lietošanu un distances ievērošanu, vienlaikus samazinot maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu un ieviešot tirdzniecības ierobežojumus brīvdienās un svētku dienās. Tirgotāji godprātīgi pilda valdības noteiktās vadlīnijas droša iepirkšanās procesa nodrošināšanai. Sperot soli tālāk, aicinu tirgotājus papildu īstenot īpašus drošības pasākumus mūsu senioru aizsardzībai, kas ir atzīta par īpaši augstu vīrusa izplatības riska grupu,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Rūpēs par senioru pastiprinātu drošību tirdzniecības vietās, Ekonomikas ministrija aicina tirgotājus nodrošināt īpašus epidemioloģiskās drošības pasākumus senioriem. Sarunās ar tirgotājiem guvām pārliecību, ka atsevišķi tirdzniecības uzņēmumi jau šādus pasākumus īsteno; aicinām arī citus tirgotājus izvērtēt savas iespējas un izvēlēties savai specifikai un pircējiem piemērotākos risinājumus!

Kā piemērus papildu drošības pasākumu īstenošanai senioriem varam minēt atsevišķa iepirkšanās laika ieviešanu tirdzniecības vietās, atsevišķas apkalpošanas kases nodrošināšanu, dot priekšroku senioriem tikt apkalpotiem bez rindas konkrētā apmeklējuma laikā. Aicinām izvērtēt arī citu aktivitāšu īstenošanu, kas vērstas uz mērķtiecīgu riska grupai pakļauto apmeklētāju plūsmas organizēšanu.

“Vienlaikus aicinu tirdzniecības nozari pārstāvošos sociālos partnerus atbalstīt valdības centienus apturēt turpmāku Covid-19 infekcijas nekontrolētu izplatību un būt par uzticamu sabiedroto komunikācijā ar tirgus dalībniekiem, apkopojot un daloties ar biedru labo praksi un sniedzot padomu efektīvāko epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanai tirdzniecības vietās,” uzsver ministrs.

Ekonomikas ministrija atgādina, ka nolūkā mazināt cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās brīvdienās būs ierobežota tirdzniecības vietu darbība gan iekštelpās, gan ārtelpās. Brīvdienās atļauta visa preču sortimenta tirdzniecība aptiekās, t.sk. veterinārajās aptiekās, un degvielas uzpildes stacijās, izņemot alkoholu, tabaku un tabakas izstrādājumus; savukārt pārējās tirdzniecība tirdzniecības vietās atļauta tikai pārtikas preču (izņemot alkoholu), higiēnas preču, dzīvnieku barības, preses izdevumu un sabiedriskā transporta biļešu, kā arī sejas aizsargmasku tirdzniecība.

Tāpat brīvdienās atļauta jebkādu preču distances tirdzniecība un e-komercija - preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

Aicinām tirdzniecības vietu apmeklētājus ievērot tirgotāju norādījumus drošam tirdzniecības procesam, veikt pārdomātus pirkumus vairākām dienām un neiet uz veikalu vai tirgu ar elpceļu slimības simptomiem! Pirms tirdzniecības vietas apmeklēšanas aicinām pircējus iepazīties ar tirgotāju norādījumiem par tirdzniecības organizēšanas kārtību un darba laiku, savukārt iepirkšanās laikā valkāt sejas aizsargmasku, ievērot divu metru distanci no citiem veikala apmeklētājiem un darbiniekiem, kā arī lietot roku dezinfekcijas līdzekļus pirms un pēc veikala apmeklējuma.

Atgādinām, valdības noteiktie pienākumi tirgotājiem, kā arī papildu ieteicamie drošības pasākumi vienuviet publicēti Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē. Tāpat tirgotājus aicinām izmantot sagatavotos informatīvos materiālus, lai informētu veikalu apmeklētājus par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu telpās, masku lietošanu, distances ievērošanu un citus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI