DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Baltogu mellenes - alternatīva melnajām mutēm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Seces iecirknī atradu aptuveni 2 kvadrātmetrus lielu laukumu ar baltajām mellenēm. Biju dzirdējusi, ka tādas esot, bet neticēju, jo tā taču nevar būt! Bet ir – ogas un lapas tikpat lielas, garša tāda pati, kā ierastajām melnajām mellenēm, tikai nepaliek melna mute,” par savu negaidīto atradumu LVM Vidusdaugavas reģionā stāsta LVM vides eksperte Vija Kreile.

Tā ir reti sastopama melleņu baltogu forma Vaccinium myrtillus var. leucocarpum. Latvijā tās redzētas dažādās vietās: Atašienes, Inčukalna, Zalves, Jēkabpils, Praulienas un Ventspils apkārtnē.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā “Silava” 2017.–2020. gadā ir veikta melleņu (Vaccinium) ģints sugu ģenētisko resursu izpēte. Pētījuma objekti ietver arī trīs baltogu melleņu populācijas.

Projekta vadītāja, pētniece, Dr.biol. Agnese Gailīte atzina, ka visplašāk baltogu mellenes augot Lietuvā. Latvijā dažādās vietās augušās baltās mellenes ģenētiski atšķiras, bet vienā vietā augušām ar ģenētiskajiem marķieriem atšķirības nebija. Tas nozīmē, ka katrā vietā ir viens augs, kas veģetatīvi izplatījies.

“Skatīsimies vērīgi, tagad ir īstais laiks ieraudzīt gatavās melleņu un zileņu ogas neparastās krāsās,” aicina vides eksperte.

Latvijas valsts mežos ikvienam interesentam ir iespēja atpūsties svaigā gaisā un doties mājup ar pilnu grozu meža veltēm – dažādām sēnēm un ogām. Ne tikai mellenēm un purva brūklenēm, bet arī meža zemenēm un avenēm, kas aug izcirtumos, un brūklenēm, kas atrodamas jaunaudzēs. Tomēr der zināt un atcerēties dažus svarīgus priekšnoteikumus patīkamai atpūtai mežā, piemēram, ievērot ugunsdrošības prasības un atkritumu savākšanu pēc sevis.

Interesantāko maršrutu palīdzēs ieplānot LVM GEO lietotne, kurā apkopota informācija par vairāk nekā 300 tūrisma vietām visā Latvijā, kuras LVM ik gadu uztur un atjauno. Lietotnē atrodama informācija arī par labiekārtotām atpūtas vietām ar ugunskura vietām, kur ir iespēja atgūt spēkus pēc pastaigas ar līdzpaņemto našķi meža smaržu ielenkumā – piedzīvojums #ejammežā garā!

Lai mazinātu ĀCM izplatību dabā, LVM un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju, kurš ogojot, sēņojot, medījot, strādājot, sportojot vai pastaigājoties atrod beigtu meža cūku, ziņot par to PVD teritoriālajai struktūrvienībai vai vietējai pašvaldībai, kuras teritorijā meža cūka atrasta, pa tālruņa nr. 29394696.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI