DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VK turpinās vērtēt Covid-19 krīzes pārvarēšanai piešķirtā finansējuma izlietojuma pamatotību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sākoties ārkārtējai situācijai, martā Valsts kontrole (VK) vērsās pie Ministru prezidenta un nozaru ministriem ar sadarbības piedāvājumu, lai amatpersonas varētu pārliecināties, vai papildu finansējums krīzes ietekmes mazināšanai tiešām ir ekonomiski pamatots un izlietots mērķtiecīgi. Pārplānojot savu darbu atbilstoši ārkārtējās situācijas apstākļiem, Valsts kontrole revīziju ietvaros uzsāka mērķētas pārbaudes, lai sniegtu papildu ekspertīzi Ministru kabinetam par krīzes laika aizsarglīdzekļu iegādēm. Lielāko daļu pārbaužu Valsts kontrole veiks ikgadējo finanšu revīziju ietvaros. Visās revidējamās institūcijās Valsts kontrole vērtēs papildu budžeta piešķīrumus, kuru izlietojums pamatots ar Covid-19 krīzes seku mazināšanu. Par papildu piešķīrumiem tiks sagatavoti starpziņojumi, kas tiks publiskoti gan 2020. gada laikā, gan 2021. gadā.

“Rīcība krīzes situācijā atklāj vājākās vietas sistēmā, Valsts kontroles loma un uzdevums ir tās izgaismot, analizēt un sniegt ieteikumus valsts pārvaldei, lai līdzīgās situācijās mēs spētu izmantot gūto pieredzi un nekļūdītos atkārtoti. Vienlaikus, protams, ir svarīgi gūt pārliecību, ka visai sabiedrībai tik grūtā brīdī valsts pārvaldes institūcijas ar līdzekļiem ir rīkojušās godprātīgi un likumīgi. Ārkārtējā situācija ir mainījusi dienas kārtību ikvienā institūcijā un liek rīkoties tā, lai katrs lēmums būtu ne tikai ātrs, bet arī rūpīgi izvērtēts, pamatots un precīzi mērķēts,” uzskata valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Valsts kontrole ir sekojusi un turpina sekot līdzi valdības lēmumiem, kas saistīti ar krīzes seku pārvarēšanu, veicot risku analīzi un identificējot jomas, kuras tiks pārbaudītas. Šādas pārbaudes notiks izlases un paātrinātā kārtībā un Valsts kontroles pieejamo resursu ietvaros.

Valsts izdevumi Covid-19 krīzes pārvarēšanā un rīcība ar līdzekļiem skar plašu vajadzību spektru. Tie ir gan veselības aizsardzībai novirzītie papildu izdevumi, gan pasākumi, kas paredzēti ārkārtējās situācijas izraisīto ekonomisko seku mazināšanai – iedzīvotāju atbalstam un ekonomikas stimulēšanai. Valsts kontrole ir identificējusi galvenos finansējuma avotus, un atbilstoši tiem ir plānotas pārbaudes. Viens no krīzes pārvarēšanas finansējuma avotiem ir līdzekļi neparedzētiem gadījumiem. Līdz 2020. gada 30. jūnijam no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” atbilstoši Ministru kabinetā pieņemtajiem lēmumiem pavisam kopā piešķirti 385,5 miljoni eiro. Izmaksas, kuras tiek segtas no minētajiem līdzekļiem, ir, piemēram, aizsarglīdzekļi (maskas un respiratori), kā arī dīkstāves pabalsti.

Otra izdevumu kategorija ir attīstības izdevumi, kuriem Valsts kontrole revīziju ietvaros seko līdzi jau ilgstoši, lai pārliecinātos, vai budžeta līdzekļi tiek tērēti atbilstoši piešķīrumu mērķiem. Tomēr šogad virkni attīstības projektu nebūs iespējams realizēt Covid-19 krīzes radīto seku dēļ. Valsts kontrole noskaidros, vai līdzekļi, kas bija paredzēti šiem pasākumiem, nav tikuši pārdalīti ar sākotnējo mērķi un krīzes pārvarēšanu nesaistītām vajadzībām.

Vienlaikus Valsts kontrole uzskata, ka ir būtiski novērtēt budžeta bāzes izdevumus, kuriem nenotikušu komandējumu, apmācību un citu iepriekš plānotu aktivitāšu atcelšanas dēļ vajadzētu tikt ietaupītiem. Tāpat svarīgi noskaidrot, vai par šiem līdzekļiem, piemēram, nav iepirkta dārga tehnika, vai tie nav izmaksāti nepamatotās prēmijās, kas nebūtu klasificējamas kā krīzes laika izdevumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI