DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

Par viltotu preču zīmju realizēšanu aiztur vīrieti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizturēts vīrietis par viltotu preču zīmju realizēšanu lielos apmēros, un noziedzīgā ceļā iegūtiem naudas līdzekļiem un zelta stieņiem, kuru kopsumma sastāda vairāk nekā 160 000 eiro vērtību, papildus tam arestēta kustama un nekustāma manta, kā arī naudas līdzekļi kopsummā vairāk nekā 250 000 eiro apmērā.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā 2018. gada 2. oktobrī tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 206. panta trešās daļas – par preču zīmes, preču vai pakalpojumu citādas atšķirības zīmes vai dizainparauga nelikumīgu izmantošanu, zīmes viltošanu vai viltotas zīmes apzinātu izmantošanu vai izplatīšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, vai par šā panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Process uzsākts, par to, ka 2018. gada martā tirdzniecībā Rīgā tika konstatēta preču zīmju “Philipp Plein” un “Hugo Boss” nelikumīga izmantošana un izplatīšana, par ko preču zīmju īpašniekiem radīts būtisks kaitējums.

2018. gada novembrī tika veiktas procesuālās darbības, lai aizturētu personu, kas veica iepriekš minēto noziedzīgo nodarījumu, kā arī tika veikta kratīšana tai piederošajā tirdzniecības vietā, kuras laikā atkārtoti tika konstatētas nelikumīgi izmantotas preču zīmes. Kopā par divām epizodēm 2018. gada martā un novembrī cietušajiem uzņēmumiem jeb preču zīmju īpašniekiem nodarīts kaitējums 71 839 eiro apmērā.

Uz aizdomu pamata par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēts 1986. gadā dzimis vīrietis. Persona izmeklēšanas darbību veikšanas laikā izrādīja pretošanos un bēga no policijas darbiniekiem. Likumsargi lokalizēja aizdomās turētās personas slēpšanas adresi, kurā viņu arī aizturēja. Aizturēšanas brīdī persona atkal izrādīja pretošanos un mēģināja bēgt, izlecot pa logu uz ēkas jumtu, taču turpat uz jumta viņš tika aizturēts. Pie viņa atradās arī sporta soma, kurā bija  noziedzīgā ceļā iegūti naudas līdzekļi un investīcijas zelta stieņi, kopsummā vairāk nekā 160 000 eiro vērtībā. Vīrietis šo naudas un zelta stieņu izcelsmi nav objektīvi spējis paskaidrot.

Izmeklēšanas laikā sadarbības rezultātā ar Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas 1. nodaļas pārvaldes atbalstu tika konstatēts aizdomās turētai personai Austrumeiropā piederošs nekustamais īpašums, kā arī transportlīdzeklis, kura iegāde nevarēja notikt, pamatojoties uz vīrietim esošajiem oficiālajiem ienākumiem. Kriminālprocess tika papildus kvalificēts pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšana, kas notika lielā apmērā vai organizētā grupā. Kopumā šajā kriminālprocesā tika arestēta kustama un nekustāma manta, kā arī  naudas līdzekļi kopsummā vairāk nekā 250 000 eiro apmērā.

Izmeklēšanas laikā vīrietim bija piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, kas vēlāk tika grozīts uz drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Minētas personas vaina izmeklējamā noziedzīgā nodarījumā tika pierādīta un 2020. gada maijā krimināllietas materiāli tika nodoti Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija atgādina, ka Eiropas Savienības tiesību aktos ir noteiktas pamatprasības, kas ir stingri jāievēro, lai nodrošinātu, ka Eiropas Savienībā tirgotie produkti atbilstu augstiem veselības, drošības un vides standartiem. Ņemot vērā, ka viltoto preču ražotāji un izplatītāji neiegulda lielus līdzekļus viltota produkta izstrādē un ražošanā, ka arī neievēro ražotāja noteiktos augstos standartus un kvalitātes prasības ražošanā viltotiem produktiem nav zināma to izcelsme un ietekme uz veselību. 

Viltotie produkti visbiežāk tiek pārdoti nelegālā veidā, nemaksājot valstī noteiktus nodokļus un nodevas, tādā veidā radot zaudējumus attiecīgās valsts ekonomikai. Kā arī uzdodot viltotus produktus par zināmu ražotāju plaši pazīstamiem, it īpaši, ja šāda viltota produkta lietošana notiek regulāri, tiek nodarīti materiālie zaudējumi ne tikai oriģinālo produktu ražotājam, bet arī patērētājiem.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa aicina iedzīvotājus elektroniski informēt Valsts policiju uz e-pastu enap@vp.gov.lv par interneta vietnēm un profiliem, ar kuru starpniecību, iespējams, tiek piedāvāts iegādāties viltotas preces.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI