DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas pieteicēji pērn iesniedza rekordlielu Eiropas patentu pieteikumu skaitu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā liecina Eiropas Patentu iestādes (EPI) 2019. gada rezultatīvie rādītāji, no Latvijas pērn tika iesniegti 22 Eiropas patentu pieteikumi, kas ir par 69,2 % vairāk nekā 2018. gadā. Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvija piedzīvoja straujāko kāpumu gada laikā.

Eiropas patentu iestādes eksperti atzīmē, ka 2019. gadā EPI tika iesniegts lielākais pieteikumus skaits, sasniedzot kopumā 181 000 pieteikumu. Strauji pieaug pieprasījums pēc patentu aizsardzības Eiropā tādās jomās, kā, piemēram, 5G un mākslīgais intelekts.

“Straujais digitālo tehnoloģiju pieaugums ir visspilgtākā tendence no mūsu 2019. gada indeksa,” sacīja Eiropas Patentu organizācijas prezidents Antoniu Kampinušs (António Campinos). “Digitālo risinājumu ietekme uz patentu pieteikumiem kļūst arvien lielāka – tas atspoguļojas arī pieteikumos, kas nonāk EPO. Ir svarīgi, lai uzņēmumi un pētnieki Eiropā, kas cenšas aizsargāt savus izgudrojumus, atrastu līdzvērtīgus konkurences apstākļus ar konkurentiem no Āzijas un ASV un spētu saglabāt spēcīgas pozīcijas pasaules tehnoloģiju tirgū.”

Lielākā daļa pieteikumu nāk no Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī individuāliem izgudrotājiem. TOP 5 iesniedzēju valstu vidū ir Amerikas Savienotās Valstis, kurām seko Vācija, Japāna, Ķīna un Francija, savukārt straujāko kāpumu piedzīvoja tādas valstis kā Ķīna un Dienvidkoreja. Jau otro reizi Ķīnas uzņēmums Huawei ierindojās pirmajā vietā, apsteidzot Siemens, LG, United Technologies un Samsung.

Komentējot situāciju Latvijā, Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis atzīmē, ka Latvijas pieteicēji paliek arvien drošāki savu izgudrojumu aizsardzībā ārvalstīs: “Bieži vien mūsu izgudrotāji un uzņēmēji aprobežojas ar savu tiesību nostiprināšanu tikai Latvijā, uzskatot, ka to darīt ārvalstīs ir ļoti dārgi un sarežģīti. Savukārt tagad, līdz ar jauna Patentu valdes atbalsta ieviešanu Latvijas pieteicējiem patentmeklējuma pilotprojekta ietvaros, arvien vairāk izgudrojumu patentu tiek pieteikti aizsardzībai ne tikai vietējā, bet arī starptautiskā mērogā.”

No šā gada sākuma Patentu valdes pilotprojekta ietvaros Latvijas izgudrotājiem, pētniekiem un uzņēmējiem tiek nodrošināta iespēja pārbaudīt sava izgudrojuma patentspēju Eiropas Patentu iestādē, kā arī vēlāk saņemt atbalstu patentēšanai ārvalstīs. Papildus bezmaksas patentmeklējuma un rakstiskā atzinuma saņemšanai no EPI, ir ieviesti divi atbalsta mehānismi nacionālā patenta pieteicējiem – iespēja saņemt atbalstu Starptautiskā patenta pieteikuma (PCT) iesniegšanai, kā arī atbalsts Eiropas patenta pieteikuma ekspertīzei.

Plašāka informācija par pieteikšanās kārtību pilotprojektam un iespējām gūt Starptautiskā patenta pieteikuma un Eiropas patenta pieteikuma būtības ekspertīzes maksu atmaksu ir pieejama Patentu valdes tīmekļvietnē.

Plašāka informācija par EPI 2019. gada rezultatīvajiem rādītājiem ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI