DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Pilnveidoti "Kredītu reģistra noteikumi"

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Latvijas Bankas padome pieņēma grozījumus "Kredītu reģistra noteikumos", tos pilnveidojot atbilstoši jaunajiem studiju un studējošo kreditēšanas noteikumiem, kā arī lai uzsāktu Eiropas Sistēmisko risku kolēģijas (ESRK) ieteikuma ieviešanu un lai, pamatojoties uz saskaņotām Eiropas Centrālās bankas statistikas datu sniegšanas prasībām, turpinātu ziņu sniegšanu Eirosistēmas kredītu mikrodatu analītiskajai datubāzei AnaCredit.

Grozījumi "Kredītu reģistra noteikumos" pieņemti, lai atbalstītu kredītiestāžu, VAS "Attīstības finanšu institūcija Altum" un Izglītības un zinātnes ministrijas sadarbību, īstenojot jaunos studiju un studējošo kreditēšanas noteikumus. "Kredītu reģistra noteikumos" pilnveidots klienta saistību veidu kodu saraksts, ietverot saistību veidus "Studiju kredīts" un "Studējošā kredīts" (ar valsts galvojumu), un ieviests jauns klienta saistību mērķis "Izglītībai". Tāpat pilnveidota un uzlabota informācijas apmaiņa starp Kredītu reģistra dalībniekiem un VAS "Attīstības finanšu institūcija Altum" kā studiju un studējošo valsts atbalsta programmas īstenotājiestādi.

Lai uzsāktu ESRK 2016. gada 31. oktobra ieteikuma ESRK/2016/14 par nekustamā īpašuma datu nepilnību novēršanu prasību ieviešanu, "Kredītu reģistra noteikumu" klienta saistību mērķu kodu saraksts būtiski papildināts, ietverot jaunus detalizētus mērķus nekustamā īpašuma jomā.

"Kredītu reģistra noteikumos" saskaņots atsevišķu tādu ziņu saturs, kuras Latvijas Banka sniedz AnaCredit ietvaros.

Jaunajiem Kredītu reģistra dalībniekiem pagarināts sagatavošanās periods ziņu iekļaušanas uzsākšanai Kredītu reģistrā un atvieglota ziņu iekļaušana.

Grozījumi stāsies spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

Kredītu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kuras pārzinis ir Latvijas Banka. Kredītu reģistrā Latvijas Banka vāc, uzkrāj un glabā ziņas par Kredītu reģistra dalībnieku un ierobežotu Kredītu reģistra dalībnieku klientiem un klientu galviniekiem, viņu saistībām un to izpildes gaitu. Plašāku informāciju par Kredītu reģistru sk. https://www.bank.lv/darbibas-jomas/kreditu-registrs/par-kreditu-registru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI