DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Paraksta memorandu ar mērķi veicināt Latvijas iedzīvotāju līdzdalību ES jautājumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ernests Dinka, Saeima

Piektdien, 20.septembrī, Saeima, Eiropas Komisija un Eiropas Parlamenta birojs Latvijā parakstīja saprašanās memorandu par stratēģisko partnerību ar mērķi kopīgi skaidrot un uzlabot sabiedrības izpratni par Latvijas dalības Eiropas Savienībā (ES) nozīmi. Tāpat arī iesaistītās puses apņemas skaidrot valstu parlamentu nozīmi ES lēmumu pieņemšanā.

Memorandu Saeimas vārdā parakstīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Eiropas Komisijas vārdā - Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i. Andris Kužnieks un Eiropas Parlamenta biroja vārdā - tā vadītāja Marta Rībele.

“Mūsu līdzšinējā sadarbība ir bijusi ļoti veiksmīga, tostarp Eiropas lietu komisijas darba ietvaros, kā arī ik gadu organizējot starptautisku konferenci par aktuālākajiem jautājumiem Eiropas Savienībā un iesaistot jauniešus Eiropas dienas pasākumos. Vienlaikus būtiski, lai arī sabiedrībai būtu sajūta, ka mēs visi esam Eiropā – tas ir stāsts par kopīgām pamatvērtībām,” sacīja V.A.Tērauda.

A.Kuižnieks sacīja, ka memorands ir būtisks, jo ļauj kopīgi strādāt, lai ne vien īstenotu ar ES politiku saistītus jautājumus, bet arī par to informētu sabiedrību. Tas ļauj parādīt, ka Eiropa nav pašsaprotama, bet ir jāsargā, īpaši ņemot vērā mūsdienu izaicinājumus un informācijas telpas maiņu.

Savukārt M.Rībele akcentēja, ka Latvija ir viena no retajām ES dalībvalstīm, kurā notiek tik plaša līgumtiesiskā sadarbība ar ES institūcijām. Vienlaikus ir būtiski skaidrot nacionālo parlamentu nozīmi ES likumdošanas procesā, kā arī palielināt jauniešu līdzdalību.

Memorandā puses definējušas stratēģiskās partnerības virsmērķi - veidot dialogu ar ES iedzīvotājiem, uzlabojot izpratni par ES, tās darbību un iestādēm, padziļinot zināšanas un sapratni par Latvijas dalības ES mērķiem, struktūru un sasniegumiem.

Līdz ar memoranda noslēgšanu izveidota stratēģiskā partnerība ar nolūku koordinēt visu trīs pušu sadarbību, lai skaidrotu valstu parlamentu nozīmi ES lēmumu pieņemšanā, kā arī to, ko Latvijai nozīmē dalība ES, kā arī veicinātu pilsoniskās sabiedrības un pašvaldību līdzdalību diskusijās par ES aktualitātēm. 

Tāpat memoranda dalībnieki apņēmušies kopā uzlabot sabiedrības izpratni un pilnveidot dialogu par Latvijai būtiskiem ES jautājumiem, kā arī veikt publiskās diplomātijas pasākumus, tostarp popularizējot Latvijas kā ES dalībvalsts pieredzi un labo praksi.

Lai īstenotu šos mērķus, puses izveidojušas Stratēģiskās partnerības koordinācijas padomi, kas uz sanāksmēm sanāks vismaz trīs reizes gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI