DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

VID Nodokļu un muitas policija atklāj vairāk nekā 3 tonnu narkotisko vai psihotropo vielu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2019.gada septembrī uzsākusi kriminālprocesu par narkotisko vai psihotropo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru) kontrabandu.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki, pārbaudot tās rīcībā esošo informāciju, atklāja mēģinājumu Latvijā no Ķīnas ievest lielu daudzumu ķīmisko prekursoru 1-fenil-2-propanons jeb BMK. Šī viela tiek izmantota narkotiskās vielas – amfetamīna un metamfetamīna – ražošanai. Viela Latvijā nonākusi, izmantojot aviopārvadājumus.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID NMPP darbinieki veica kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās un  noliktavās Rīgā un  Salaspilī. Kratīšanu laikā noliktavās tika atrasti un izņemti 3,3 tonnas prekursoru, kas satur BMK un piecas mucas (kopā 1000 litru) ar ķīmisku vielu - nātrija hidroksīda ūdens šķīdumu. Izņemto prekursoru aptuvenā tirgus cena ir 9 milj. euro. Aizturēto personu dzīvesvietās atrasti un izņemti  kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – skaidra nauda 34 500 euro apmērā, 1000 norvēģu kronas, portatīvie datori, navigācijas sistēmas, kā arī 10 mobilie telefoni un SIM kartes.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 190.1 panta 3.daļas1 un 2531. panta 3.daļas2. Kriminālprocesa ietvaros tika aizturētas trīs personas.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

1190.1 pants. Preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai

(3) Par šā panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja to izdarījusi organizēta grupa, vai par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz vienpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

2253.1 pants. Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizēšana

(3) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi organizēta grupa vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, vai ja tās izraisījušas citas smagas sekas, kā arī par narkotisko vai psihotropo vielu realizāciju nepilngadīgai personai, izglītības iestādēs vai to teritorijā, restorānos, kafejnīcās, bāros, publiskās izklaides vai svētku pasākumu norises vietās — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI