DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

ES mājā Eiropas valodu nedēļā varēs iepazīt itāļu, franču, vācu, zviedru un spāņu valodu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atzīmējot Eiropas valodu nedēļu, no 24. līdz 27. septembrim ik vakaru Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā būs iespēja piedalīties radošās nodarbībās un iepazīt Eiropas valodu daudzveidību, vismaz piecu citu ES valstu kultūru un tradīcijas.

Nodarbībās aicinām ieklausīties valodu skanējumā, iemācīties pateikt nozīmīgus vārdus un frāzes, kā arī, iespējams, gūt iedvesmu kādu no šīm valodām apgūt padziļināti! Pasākumi piemēroti interesentiem bez šo valodu priekšzināšanām.

Otrdien, 24. septembrī, plkst. 17.30 Anna Upeniece and Madara Komarovska no Latvijas Itāļu valodas pasniedzēju asociācijas vadīs radošu itāļu valodas vakaru “Italiano Al bar”. Il bar – aiz šī vārda slēpjas daudz vairāk kā tikai rīta kafija. Bārs ir itāļu tikšanās un sarunu vieta, politikas un futbola spēļu apspriešanas centrs, meiteņu slepeno sarunu istabiņa. Itāļu valodas stundā varēs iemācīties iepazīties un saprasties ikdienas situācijās bārā, kā arī pasūtīt dzērienus un vieglas uzkodas. Ikkatrs dalībnieks būs aktīvi iesaistīts, un katram būs iespēja pielietot itāļu valodu izspēlētajās situācijās.

25. septembrī plkst. 17.30 Francijas institūts Latvijā un Gētes institūts Rīgā aicina uz franču un vācu valodas vakaru “Bienvenue! Willkommen!”. Piedāvājot  tikšanos ar šo valodu pāri, sumināsim Vācijas un Francijas sadraudzību. Aicinām gūt pirmo ieskatu franču un vācu valodā, kā arī uzzināt interesantus faktus par abām valodām. Papildus tam varēsiet atklāt, kāda ir saikne starp vācu un franču valodu.

Ceturtdien, 26. septembrī, plkst. 17.30 sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Rīgā notiks zviedru valodas vakars un filmas “Nopietna spēle” – kaislīgi ugunīga zviedru mīlas stāsta – seanss.

Meistarklasi vadīs zviedru valodas pasniedzējs Latvijas Universitātē un Latvijas Kultūras akadēmijā Anderss Ulsons (Anders Olsson) kopā ar Ivaru Orehovu, kurš zviedru valodu māca Latvijas Universitātē.

Filma “Nopietna spēle” (Den allvarsamma leken, 2016, režisore Pernilla Augusta), zviedru valodā ar subtitriem latviešu valodā, ir Jalmara Sēderberga 1912. gada romāna “Nopietnā spēle” adaptācija. Žurnālistu Arvidu Šērnblūmu un mākslinieka meitu Lidiju Stilli vieno sapnis par lielu, tīru, nepiesātināmu mīlestību. Tomēr sapņa piepildīšana prasa daudz lielākus upurus, nekā abi jelkad spējuši iedomāties. Filma ir par izvēlēm, kuras mūsu priekšā noliek vai nenoliek dzīve. Par izvēlēm un to sekām.

Eiropas Valodu nedēļu 27. septembrī plkst. 17.00 noslēgsim ar spāņu kultūras vakaru “Paradumi un manieres Spānijā”. Havjers Fernandezs Krūzs, spāņu kultūras centra „Seneca” direktors, vadīs arī sasveicināšanās meistarklasi. Pasākumā būs iespēja iepazīt dažādus interesantus faktus par spāņu valodu un spāņu paradumiem, kā arī tiks atspēkoti stereotipi par Spāniju.

Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bez maksas!


Vietu skaits pasākumos ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties iepriekš:

Itāļu valodas un kultūras vakars “Italiano al bar”
24. septembrī plkst. 17.30
https://forms.gle/cDbbYNEtHgDmxJvC6

Franču un vācu valodas vakars “Bienvenue! Willkommen!”
25. septembrī plkst. 17.30
https://forms.gle/BJBGWKRmAHN1jzKq7

Zviedru valodas vakars, filmas “Nopietna spēle” – kaislīgi ugunīga zviedru mīlas stāsta – seanss
26. septembrī plkst. 17.30
https://forms.gle/HaFzeWW5hXMrKmd46

Spāņu kultūras vakars “Paradumi un manieres Spānijā”, sasveicināšanās meistarklase
27. septembrī plkst. 17.00
https://forms.gle/KnGxgfiua4qsuws77


Daudzvalodība ir noteikta Eiropas Savienības līgumos. ES ir 24 oficiālās valodas, līdz ar to visiem ES pilsoņiem ir tiesības piekļūt ES dokumentiem savas valsts oficiālajā valodā, kā arī rakstīt ES institūcijām un saņemt atbildi savā valodā.

Eiropas Valodu dienu pirmo reizi atzīmēja 2001. – Eiropas Valodu gadā. Šajā dienā tiek akcentēta plašā valodu dažādība Eiropā, veicināta kultūras un valodu daudzveidība, visu vecumu cilvēki mudināti apgūt svešvalodas.

Plašāka informācija par Eiropas Valodu dienu: https://ec.europa.eu/education/initiatives/languages-day_lv un https://edl.ecml.at/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI