DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs: Latvija atbalsta atklātu politisko dialogu ar Turciju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 16. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušolu(Mevlüt Çavuşoğlu),kurš Latvijā uzturējās oficiālā vizītē. Tikšanās laikā ministri pārrunāja Latvijas un Turcijas divpusējās attiecības, drošības politikas jautājumus, sadarbību NATO un starptautiskajās organizācijās, Eiropas Savienības (ES) un Turcijas attiecības, kā arī aktuālos starptautisko attiecību jautājumus.

Pārrunājot abu valstu dialogu, E. Rinkēvičs akcentēja Latvijas atbalstu atklātam politiskajam dialogam ar Turciju, jo Turcija ir nozīmīga sadarbības partnere Latvijai, NATO sabiedrotā un ES kandidātvalsts.

E. Rinkēvičs izteica vēlmi organizēt Latvijas – Turcijas Apvienotās ekonomikas un tirdzniecības komisijas pirmo sēdi, kas varētu notikt šī gada rudenī Rīgā.

Puses pārrunāja ES un Turcijas attiecības. Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu Turcijas pievienošanās sarunu turpināšanai ar ES, ja tiek izpildīti visi iestāšanās kritēriji. “Latvija atbalsta aktīvu Eiropas Savienības pievienošanās sarunu turpināšanu ar Turciju, ja tiks izpildīti visi kritēriji. Mēs ceram uz Eiropas Savienības-Turcijas vīzu liberalizācijas procesa noslēgšanu, tiklīdz visi nepieciešamie kritēriji būs izpildīti,” sacīja E. Rinkēvičs.

Vienlaikus ministrs pozitīvi novērtēja ES-Turcijas sadarbību migrācijas vienošanās īstenošanā un Turcijas ieguldījumu bēgļu uzņemšanā un izmitināšanā. “Mēs augstu novērtējam Turcijas ieguldījumu, uzņemot četrus miljonus Sīrijas bēgļu, tādējādi samazinot nelegālās migrācijas plūsmas un sagraujot cilvēku kontrabandas tīklus. Eiropas Savienības – Turcijas sadarbība migrācijas jomā ir labs piemērs kopēju izaicinājumu pārvarēšanai. Tas apliecina, ka Bēgļu atbalsta mehānisms dod rezultātus,” pauda E. Rinkēvičs.

Runājot par Kipras apvienošanas jautājuma risināšanu, ministrs pauda nostāju, ka situācijas eskalācija nav neviena interesēs. Tādējādi Latvija aicina Turciju aktīvi atbalstīt Kipras sarunu procesu, lai panāktu visiem pieņemamu risinājumu.

Ministri pārrunāja arī sadarbību NATO un drošības politikas jautājumus. E. Rinkēvičs apliecināja, ka Turcija ir svarīgs NATO sabiedrotais, kas atbild uz kopējiem alianses izaicinājumiem no dienvidiem un austrumiem un Turcija ir nozīmīgs partneris cīņā pret starptautisko terorismu. Ir jāturpina stiprināt NATO atturēšanas un aizsardzības spējas, ieviešot Briseles samita lēmumus, lai palielinātu alianses gatavību. Ministrs pauda pārliecību, ka NATO līderu sanāksmei Londonā šī gada decembrī kā galvenā prioritāte būs sabiedroto vienotības un transatlantiskās saites stiprināšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI